ßßß
Zupa brokułowa? Pierwszy raz ugotowałam ją jakieś 4 lata temu widząc, w którymś z programów kulinarnych. Od tamtej pory jednak słuch w mojej kuchni po niej zaginął. Dlaczego? Sama nie wiem. Ale dziś przeglądając swoje stare zapiski w zeszycie, znalazłam taką notkę: ” brokuł, serek, włoszczyzna ” i od razu wiedziałam do czego mają się te składniki, a że akurat nie było pomysłu na obiad to szybciutko do warzywniaka po moją zieloną kapustkę ( tak, tak, kapustkę :) pewnie niewiele z nas wie, ale brokuł to odmiana kapusty szparagowej ) i w przeciągu 30 min, moja brokułowa już kusiła zapachem.Patrząc na pogodę za oknami, ta zupa zdaje się być idealną, wręcz wymarzoną na takie upały. Lekkostrawna, pyszna a przede wszystkim tania.Składniki:– 1 większy brokuł– 2 kostki rosołowe– serek topiony– 8 ziemniaków– 2 marchewki– 2 kulki ziela angielskiego– liść laurowy– korzeń pietruszki– kawałek selera– pół cebuliPrzygotowanie:* Gotujemy wodę z kostkami rosołowymi, liściem i zielem.* W międzyczasie kiedy woda nam się gotuje, kroimy marchewkę, cebulę i ziemniaki w kostkę, a seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.* Kiedy nasz wywar się zagotuje wrzucamy do niego pokrojone warzywa.Gotujemy 10 min.* Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do naszej zupy.Od tej pory gotujemy ją jeszcze około 10 min ( zależy od miękkości naszego brokuła ) .* Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie dowolną przyprawą.* Z chwilą wyłączenia palnika pod zupą, dodajemy serek w mniejszych kawałeczkach, mieszamy i przykrywamy.Kategorie: