Wykonanie
Warstwowy deser z
galaretek, pokrojony w kostkę, czy zrobiony w szklance – zawsze wygląda idealnie.Moje tęczowe kostki sprawdziły się na przyjęciu urodzinowym dla Syna, gdzie królowały same kolorowe słodkości i tu zdecydowanie na plus, dla
galaretek podanych w ten sposób jest to, że można je wziąć w rękę, zajadać się do woli, nic nam nie spada, nie odpada, nie spływa itd. – dla dzieci wprost idealne!Na ich przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu i najlepiej przygotowywać każdą kolejną
galaretkę, dopiero gdy poprzednia zaczyna tężeć, bo zdarzyło mi się kiedyś, że warstwy zaczęły tężeć w jednym czasie i wszystkie wylądowały w jednej misie :DSkładniki:
galaretki: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa100ml
śmietanki 30%Przygotowanie:Naczynie ( moje miało 24x15cm ), w którym będziemy robili
galaretki, wykładamy przezroczystą folią spożywczą.
Galaretki rozpuszczamy dokładnie, zalewając każdą 250ml wrzątku.Do
galaretki niebieskiej i żółtej wlewamy dodatkowo po 50ml
śmietanki.Warstwy wylewamy kolejno, zaczynając od fioletowej, po niebieską, zieloną, żółtą i
pomarańczową, ale pamiętajmy, że każdą kolejną warstwę ( przestygniętą ), możemy wylać dopiero po całkowitym stężeniu poprzedniej ( inaczej warstwy się zleją i połączą ze sobą ).Całkowicie zastygnięty i schłodzony w lodówce deser, kroimy w dowolnej wielkości kostkę.
Kategorie: