Wykonanie
Takie ziemniaczki u mnie w domu goszczą ostatnio coraz częściej. Są fajnym urozmaiceniem zwykłych, gotowanych
ziemniaków, a nawet i frytek.Przygotować je możemy w kilku wersjach i na kilka sposobów:) Ja dzisiaj zrobiłam we frytkownicy i przyznam się, że był to mój pierwszy raz jeżeli chodzi o ten sposób, bo zawsze robię je w piekarniku.Dziś już wiem, że z frytkownicy są równie pyszne i chrupiące jak z piekarnika, a dodatkowy ich plus ? Czas – O wiele szybciej niż w piekarniku, a smak ten sam.Składniki:–
ziemniaki–
sól,
zioła prowansalskie lub inne wg uznania–
olej do smażeniaPrzygotowanie:*
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki ( ja nie obierałam, ale jeżeli nie lubicie w mundurkach to swoje obierzcie ).* Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzamy i posypujemy
ziołami.* Smażymy na głębokim, rozgrzanym
oleju do momentu kiedy nabiorą pięknego złotego koloru.* Gotowe solimy i… smacznego !
A tak prezentują się usmażone, w wersji bez ” mundurków ” :)
Kategorie: