ßßß
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem – kiedyś, zmora mojego dzieciństwa.Nigdy nie przepadałam za cynamonem, więc i do takiego ryżu z jabłkami zawsze miałam daleko. Nie ciągnęło mnie, a wręcz odpychało od deserów, które miały choćby odrobinę cynamonu :)Z resztą, wiele było takich potraw w rodzinnym domu, od których trzymałam się z daleka i prosiłam mamę, by ich nie robiła :)Wszystko zmieniło się, kiedy zaczęłam sama gotować… w swojej kuchni, dla swojej rodziny, dla Męża i Synka :)Teraz nie ma takiej rzeczy, której bym nie zjadła, czy nie przyrządziła, a nawet te, które były ” be „, teraz są numerem jeden :)Wszystkiego czego jeszcze nie jedliśmy, próbujemy i eksperymentujemy.Podsumowując, w Mojej kuchni nie ma potraw tabu :PRyż z jabłkami zrobiłam dla Mojego 4-latka, który choć jest zwolennikiem bardziej mięsnego jedzenia i na ostro, a za słodkościami wychodzącymi z kuchni nie przepada, to po zjedzeniu sporej porcji ryżu, usłyszałam ” mmm, pyszności ” :)Składniki:200g ryżu2 duże jabłka2 łyżeczki świeżo startej kory cynamonu ( u mnie Tytki Smaku )łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia3 szklanki mleka5 łyżeczek cukrumała śmietana 18%łyżeczka cukru cynamonowegoPrzygotowanie:Mleko gotujemy z 2 łyżeczkami cukru, a kiedy się zagotuje, wrzucamy ryż i często mieszając, gotujemy 10-20 minut.Po tym czasie, ściągamy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy by wchłonął resztę mleka. Zajmujemy się jabłkami.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Roztapiamy na patelni masło, wrzucamy starte jabłka, posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem. Prażymy przez chwilę.Naczynie żaroodporne, lub inne w którym będziemy zapiekali nasz ryż, smarujemy masłem.Wykładamy połowę naszego ryżu, na niego uprażone jabłka i na jabłka, resztę ryżu.Śmietanę mieszamy z cukrem cynamonowym i smarujemy na wierzchu nasz ryż z jabłkami.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy przez mniej więcej 25 minut ( ja pod koniec włączyłam termoobieg ).
Kategorie: