Wykonanie
Kto powiedział, że
fasolka zawsze musi być z
bułką tartą ? Mój pomysł na
fasolkę to ‚Kolorowa szparagowa’Składniki:–
fasolka szparagowa ( u mnie było to niecałe pół kg )– 1 duży
pomidor ( mniejsze 2 )–
szczypior ( można oczywiście zamienić
pietruszką, lub inną
zieleniną )– 1
papryka– 1
cebula–
sól,
pieprzPrzygotowanie:*
Fasolkę gotujemy około 20 minut w wodzie ze szczyptą
soli i
cukru, studzimy i kroimy na 3 części, a mniejsze na pół.*
Pomidory kroimy w dużą kostkę, lub ćwiartki,
paprykę w paski,
szczypior siekamy drobno.*
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy na patelnię z odrobiną
oleju, bądź
oliwy a kiedy nabierze ładnego złotego koloru, dodajemy do niej
fasolkę,
paprykę i
pomidory.* Przyprawiamy
solą,
pieprzem i chwilę wszystko razem smażymy.* Gotowe, już na talerzu, posypujemy świeżym
szczypiorkiem.Podawać możemy oczywiście w takiej wersji, lub polane dowolnym sosem. U mnie występuje to z lekkim
sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie TUTAJ .
Kategorie: