ßßß Cookit - przepis na Kisimy barszcz

Kisimy barszcz

nazwa

Wykonanie

Barszcz kiszony – pyszne źródło zdrowia. Gorąco polecam. Jego przygotowanie jest do bólu proste, a wiemy, co jemy, nie trujemy się barwnikami spożywczymi i innymi chemikaliami.
Przygotowuję sobie słój 5-litrowy. Obieram i kroję na kostkę (mniej lub bardziej regularną, to naprawdę bez znaczenia) około 3 kg buraków. Obieram 1 dużą lub 1,5 mniejszej główki czosnku i każdy ząbek kroję jeszcze na pół. Wszystko to wsypuję do słoja, dodaję 1 płaską łyżeczkę soli, zalewam zimną lub letnią przegotowaną wodą. Przykrywam słój – mam pokrywkę z otworami, więc powietrze będzie dochodziło. Jeśli nie macie takiej pokrywki, przykryjcie słój gazą lub czymkolwiek innym – najważniejsze, żeby powietrze miało dostęp do środka.
Dobra rada – proces fermentacji bywa zaskakujący, więc lepiej postawić słój na jakiejś podstawce. W razie gdyby zechciało się barszczowi opuścić słój, nie zastaniecie go na środku kuchni, tylko na podstawce.
Zostawiam buraki na około 7 dni. Po tym czasie w słoju jest śliczny, pachnący, zawiesisty barszcz. Biorę kilka słoiczków (takich mniej więcej jak po dżemie), do barszczu (całego) wsypuję 1 łyżkę soli. A dla zachowania koloru wlewam 1 łyżkę octu (zwykłego spirytusowego). Na tyle buraków taka ilość octu to jest nic, a piękny ciemny odcień zostaje.
Tak przygotowane słoiczki wstawiam do lodówki. Jak coś takiego później gotować? Na wywarze z jarzyn, na wodzie lub na czymkolwiek lubicie. Barszcz wlewamy na sam koniec i nie doprowadzamy już do wrzenia, żeby nie tracić cennych wartości.
Jeszcze tak na koniec dodam, że kiedyś u mnie w domu dodawało się do kiszenia (ot, receptura z dziada pradziada) skórkę z ciemnego chleba. Kiszenie faktycznie jest może odrobinę szybsze. Ale często zbiera się pleśń. Moim zdaniem warto odczekać te kilka dni i uzyskać klarowny barszcz. A jeśli bardzo Wam się spieszy i jednak chcecie fermentację przyspieszyć, dodajcie kilka łyżek wody z kiszonych ogórków. To działa!
Podobne przepisy
Kiszenie
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Marynowany śledź
Sałatka pieczarkowa
Ogórki małosolne
Źródło:http://www.gryzz.pl/kisimy-barszcz