ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową

Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przyszła kolej na część drugą wczorajszego przepisu, a mianowicie zapiekankę ziemniaczano - fasolową. Zapiekankę jak już Wam wczoraj pisałam zaserwowałam ze skrzydełkami z kurczaka . Możecie ją zaserwować z każdym innym mięsem albo zjeść samą.
Potatoe and green beans bake
Składniki:
5 dużych ziemniaków
3 średnie czerwone cebule
2 ząbki czosnku
250 ml kwaśnej śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
500 dkg żółtej fasolki szparagowej
4 łyżki żółtego sera (np. Edamski, Gouda czy inny żółty ser)
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka masła
pieprz
1/2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w talarki o grubości 1/2 centymetra. Fasolkę pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Gotować w lekko osolonej wodzie (1/2 łyżeczki soli) przez 15 minut.
Do małego garnka włożyć masło, dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, ocet i cukier. Karmelizować wszystko na małym ogniu przez 12 do 14 minut, aż cebulka zrobi się lekko brązowa. Zdjąć z ognia, wystudzić.
W małej miseczce wymieszać śmietanę, dodać sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Wymieszać a następnie dodać karmelizowaną cebulę.
Ugotowane ziemniaki i fasolkę,lekko wystudzić po czym dodać mieszankę cebulowo - śmietanową.
Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe. Smacznego.
Jutro część trzecia przepisu, czyli salsa. Zapraszam.
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/08/zapiekanka-ziemniaczana-z-fasolka.html