ßßß



Składniki:2 średnie marchewki1/3 ogórka szklarniowego lub 1 mały ogórek½ kalarepy½ zielonej papryki½ awokadoliście świeżej bazyliikilka arkuszy papieru ryżowegoMarynata do warzyw:½ soku z cytryny lub limonkikilka kropel oleju sezamowegokilka kropel octu balsamicznegokilka kropel sosu sojowego ciemnegoSos do maczaniasok z jednej cytryny lub limonki¼ szklanki sosu sojowego1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżeczka octu balsamicznego1 mały posiekany ząbek czosnku½ łyżeczki ziaren sezamu½ papryczki chili czerwonej½ papryczki chili zielonej½ łyżeczki cukruWykonanie:Marchew, kalarepę, ogórka i awokado myjemy i obieramy ze skórek, awokado pozbawiamy pestki. Warzywa kroimy na równe słupki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, również kroimy w cienkie paski. Liście bazylii obrywamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.MarynataDo średnie miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wrzucamy marchew, kalarepę i ogórka, obtaczamy w niej warzywa i odstawiamy.Papier ryżowy zamaczamy w ciepłej wodzie na ok. 1 minutę. Wyciągamy z wody po jednym płacie papieru rozkładamy na desce. Na środku arkusza układamy po kilka słupków marchewki, kalarepy, ogórka. Dodajemy kawałki awokado i liście bazylii, arkusz zawijamy tak, jak krokieta. Zawijańca odkładamy na talerz i posypujemy sezamem. Z pozostałymi arkuszami postępujemy tak samo, do czasu wyczerpania farszu.Sos do maczaniaDo małej miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, cukier. Mieszamy, a następnie dodajemy poszatkowane papryczki chili, czosnek oraz ziarenka sezamu. Całość mieszam.Spring rolls maczamy w sosie i zajadamy!Smacznego!