Wykonanie
Bardzo prosty sposób na wykonanie
masła orzechowego domowej roboty.
Masło jest pyszne. W smaku praktycznie nie różni się od „sklepowego” i z pewnością nie zawiera sztucznych konserwantów i ulepszaczy. Ponadto
masło orzechowe jest bardzo zdrowe!
Orzechy stanowiące jego główną bazę są źródłem witaminy, minerałów,
białka oraz pożytecznych dla naszego organizmu tłuszczy nienasycone. Wiecej o dobroczynnym działaniu
masła orzechowego znadziecie na bloogu suit up 4 active life . Ja z pewnością to
orzechowe dobrodziejstwo wykorzystam do ciast,
ciasteczek, kremów itp.
Składniki:200 g
orzechów ziemnych prażonych, niesolonych1/3 łyżeczki
soli morskiejWykonanie:
Orzech wraz z
solą umieszczamy w pojemniku malaksera i mielimy ok. 5 – 10 minut do uzyskania pożądanej
masłowej konsystencji.Jeśli lubicie
masło z kawałkami chrupiących
orzechów należy miksować je krócej. Jeżeli orzeszki są już solone, nie solimy ich ponownie.Do przygotowania
masła można użyć również
orzechów nieprażonych, należy je jednak wcześniej wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię i prażyć kilka minut.
Masło przechowujemy w lodówce kilka tygodni, o ile oczywiście prędzej nie „zniknie”.Smacznego!