ßßß Cookit - przepis na Deser z kaszki manny z gruszkami i żurawiną

Deser z kaszki manny z gruszkami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony przepis na deser z kaszki manny - smaczny, lekki, zdrowy i super łatwy. Pyszne babeczki na mleku migdałowym, a do tego pieczone gruszki cynamonowe oraz kandyzowana w cukrze trzcinowym żurawina. Ten deser smakuje zwłaszcza dzieciom i osobom na diecie wegańskiej. Ale najlepiej zjeść go również samemu, żeby znowu przez chwilę poczuć się dzieckiem ....
Składniki dla 2 osób:
2 dojrzałe gruszki
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
Na kaszkę (2 babeczki):
1 filiżanka kaszy manny
2 filiżanki mleka migdałowego
2 łyżki cukru trzcinowego
Na kandyzowaną żurawinę:
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
1/2 filiżanki wody
Przygotowanie :
Gruszki umyj, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp cukrem trzcinowym, cynamonem oraz płatkami migdałów i zapiekaj ok. 20 minut w mocno nagrzanym piekarniku.
Przygotuj kaszkę: odmierz 2 filiżanki mleka migdałowego i zagotuj z cukrem trzcinowym. Do gotującego się mleka dodawaj stopniowo kaszkę. Gotuj ok. 1-2 minuty, stale mieszając, żeby się nie przykleiła do dna. Ugotowaną na gęsto kaszkę przeł ó ż do filiżanek, w kt órych odmierza łaś składniki. Filiżanki z kaszką ustaw na środku talerzyka deserowego dnem do g óry i o dstaw na kilka minut, żeby nadać kształt babeczek.
W tym czasie przygotuj żurawinę: odmierz 2 łyżki suszonej żurawiny, zalej niewielką ilością wody (ok. 1/2 filiżanki), dodaj cukier trzcinowy, cynamon i pogotuj kilka minut na wolnym ogniu, aż żurawina wchłonie płyn. Zdejmij delikatnie filiżanki, wokół babeczek rozłóż połówki upieczonych gruszek, udekoruj kandyzowaną w cukrze trzcinowym żurawiną. Smacznego!
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/11/deser-z-kaszki-manny-z-gruszkami-i.html