Wykonanie
Choć sezon letni już dawno za nami i na mrożone desery mam znacznie mniejszą ochotę, to po ostatnich ciasteczkach z lukrem królewskim pozostało mi się parę
żółtek. Zrobienie
lodów, to najlepszy sposób na ich wykorzystanie. Tym razem jednak sięgnęłam po typowo jesienne smaki, mianowicie po
przyprawy korzenne i
miód.
Lody wyszły przepyszne!Składniki:2 szklanki
mleka1 szklanka
śmietany 30%4
żółtka2 łyżeczki
przyprawy korzennej2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1/5 łyżeczki
kardamonu1 łyżka
miodu gryczanego1/2 szklanki
cukruPrzygotowanie:Kremówkę wymieszać z
mlekiem i
cukrem (bez dwóch łyżek). Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się
cukru. Zdjąć z gazu.
Żółtka zmiksować przez 2 minuty. Dodać pozostawione 2 łyżki
cukru i miksować do momentu aż masa stanie jest puszysta i biała.
Żółtka przelać do mieszanki
mleka i
śmietanki i wymieszać. Postawić na ogień. Gotować na najmniejszej mocy palnika aż masa lekko zgęstnieje (masa powinna zacząć obklejać drewnianą szpatułkę). Zestawić z ognia i wstawić do naczynia z zimną
wodą.Do masy dodać
przyprawy i
miód. Wymieszać i ochłodzić do temperatury lodówki.Przelać do maszyny do
lodów i postępować wg jej instrukcji.Przelać do kontenera i zamrozić.