ßßß Cookit - przepis na Lody korzenne

Lody korzenne

nazwa

Wykonanie

Choć sezon letni już dawno za nami i na mrożone desery mam znacznie mniejszą ochotę, to po ostatnich ciasteczkach z lukrem królewskim pozostało mi się parę żółtek. Zrobienie lodów, to najlepszy sposób na ich wykorzystanie. Tym razem jednak sięgnęłam po typowo jesienne smaki, mianowicie po przyprawy korzenne i miód. Lody wyszły przepyszne!
Składniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany 30%
4 żółtka
2 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/5 łyżeczki kardamonu
1 łyżka miodu gryczanego
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Kremówkę wymieszać z mlekiem i cukrem (bez dwóch łyżek). Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z gazu.
Żółtka zmiksować przez 2 minuty. Dodać pozostawione 2 łyżki cukru i miksować do momentu aż masa stanie jest puszysta i biała. Żółtka przelać do mieszanki mleka i śmietanki i wymieszać. Postawić na ogień. Gotować na najmniejszej mocy palnika aż masa lekko zgęstnieje (masa powinna zacząć obklejać drewnianą szpatułkę). Zestawić z ognia i wstawić do naczynia z zimną wodą.
Do masy dodać przyprawy i miód. Wymieszać i ochłodzić do temperatury lodówki.
Przelać do maszyny do lodów i postępować wg jej instrukcji.
Przelać do kontenera i zamrozić.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_95_lody-korzenne.html