Pikantna zupa z dyni i papryki

nazwa

Wykonanie

Niedziela, Październik 12, 2014, 19:52
Wyjątkowo jesienna i rozgrzewająca zupa z dużą porcją kolorowych warzyw. Znajdziecie w niej paprykę, dynie, marchew, chili i domową, podsmżoną szynkę. Ta szybka zupa jest lekka i doskonale się nadaje na długie, chłodne wieczory.
Okres jesienny to dla mnie czas, kiedy najbardziej mam ochotę na smaczne, gęste, pełne warzyw i rozgrzewające zupy. Na bok schodzą wtedy sałatki, surowe warzywa, lekkie grillowane potrawy, a pojawia się gulasz, zupa cebulowa, grzybowa czy barszcz. Coś wspaniałego, nic tak nie rozgrzewa i poprawia humoru jak dobry, gorący talerz zupy.
Składniki:
1 litr wywaru z kurczaka
1 łyżka oliwy
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w krótkie paski
1/2 zielone papryki, pokrojonej w krótkie paski
3 duże plastry domowej szynki, pokrojonej w kostkę
1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
1 średnia marchewka
1 , 5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
Przygotowanie:
W dużym nieprzywierającym rondlu/garnku podgrzać oliwę i podsmażyć na niej szynkę przez 1 minutę. Dorzucić posiekaną papryczkę chilli i smażyć kolejną minutę. Całość zalać wywarem, który doprowadzić do zagotowania.
Zmniejszyć ogień na minimum i dodać marchew. Gotować pod przykryciem około 5 minut. Dodać dynię i gotować kolejne 15 minut.
Do zupy dorzucić paprykę i gotować kolejne 15 minut aż ta będzie miękka. Zupę przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową, ewentualnie solą.
Zupa wyszła przepyszna. Jest doskonała na obiad w chłodne dni. Gorąca, pełna warzyw i do tego pikantna. Dużo pyszności zamkniętych w jednym garnku!
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_85_pikantna-zupa-z-dyni-i-papryki.html