ßßß Cookit - przepis na Torcik z borówkami i fondantem czekoladowym

Torcik z borówkami i fondantem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Wprawdzie tort ten upiekłam niecały tydzień temu, ale ostatnimi czasy byłam tak zajęta, że nawet nie miałam czasu go wstawić. Tort jest w 100% moim pomysłem i przyszedł mi do głowy przypadkiem. Po pieczeniu babeczek z panterką pozostało mi się sporo fondantu czekoladowego i masy maślanej, których żal mi było wyrzucać... upiekłam więc jeszcze tort. Pod ręką miałam tylko bitą śmietanę i borówki, ale wypiek wyszedł bardzo smaczny. :)
Składniki (tortownica 18 cm):
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wrzątku
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania boków tortownicy
Krem maślany:
65 g masła
215 g cukru pudru
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mleka
Fondant czekoladowy
200 g białej czekolady
3 łyżki glukozy w płynie
1 łyżka wody
barwnik cielisty w proszku (około 1/3-1/2 łyżeczki)
Do przełożenia:
2/3 szklanki śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka borówek amerykańskich
Poncz:
2 łyżki wody
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Fondant czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w mikrofali. Gotować przez 15 sekund, a potem w odstępach 10 sekund za każdym razem wyciągają miskę i mieszając, aż do rozpuszczenia. Glukozę połączyć z ciepłą wodą i barwnikiem aż do rozpuszczenia. Wlać całość do czekolady i energicznie wymieszać do momentu odrywania się "ciasta" od miski. Przełożyć na folię, przykryć drugim kawałkiem i rozwałkować. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Do miski z żółtkami dodać połowę cukru i ukręcić na jasną masę, następnie powoli, po kropelce dodawać wrzątek, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, a masa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do nich resztę cukru. Zmiksować razem na sztywną, błyszczącą pianę. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przełożyć białka do żółtek, dodać wymieszane mąki z proszkiem i wymieszać delikatnie łopatką do ciasta aż do połączenia składników. Wszystko wylać na wyłożoną na spodzie papierem, blaszkę o średnicy 18 cm (boki blaszki posmarować masłem) i włożyć do piekarnika na około 30 - 35 minut (do suchego patyczka) na 180 stopni. Na ostatnie 5-10 minut temperaturę można zmniejszyć do 150 stopni.
Krem maślany: Cukier puder przesiać. Masło zmiksować na gładką, puszystą i białą masę. Dodać cukier puder w partiach (jeśli trzeba, masło lekko podgrzać - zmiękczyć). Dodać ekstrakt i mleko. Zmiksować na gładką i puszystą masę.
Biszkopt przekroić na trzy równe blaty. Kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder, wymieszać. Dolny blat polać połową ponczu z wymieszanego ekstraktu z wodą. Przełożyć połową kremówki i posypać połową borówek. Przykryć kolejnym blatem i powtórzyć czynność, na końcu zakrywając tort wierzchnim blatem.
Ciasto równomiernie pokryć maślanym kremem, tak by boki były równe i jednolite. Wstawić do lodówki w celu ochłodzenia masy na wierzchu.
Z fondantu czekoladowego rozwałkować koło o średnicy trochę ponad wymaganą (zmierzyć wysokość, pomnożyć przez dwa i dodać średnicę tortu, plus dodatkowe centymetry marginesu z którego zrobimy kokardę). Fondant oprószyć cukrem pudrem i zwinąć delikatnie na wałek, a potem nałożyć na tort (UWAGA! Masa czekoladowa nie jest tak łatwa w nakładaniu jak masa cukrowa, jest o wiele bardziej podatna na naciski i nie kurczy się w podobny sposób, należy ją traktować delikatnie i pilnować by się nie skleiła).
Z pozostałości fondantu czekoladowego zrobić rulon i rozwałkować go. Wyciąć ozdoby (przygotowanie kokardy znajdziecie tutaj: http://jedzeniezpasja.com/index.php?p=1_5&nid=39 ).
Z opisu wygląda, że przygotowanie takiego tortu jest pracochłonne. Ja miałam łatwiej, bo fondant i masa maślana były gotowe z poprzedniego dnia. Warto jednak popracować z czymś takim w domu i stworzyć swoje własne wzory, kokardy, koła, serduszka, różyczki. Naprawdę można wyczarować coś fajnego. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_60_torcik-z-borowkami-i-fondantem-czekoladowym.html