ßßß Cookit - przepis na Lemoniada porzeczkowa

Lemoniada porzeczkowa

nazwa

Wykonanie

Gorąco... W takie dni trzymam się z dala od kuchni, a w zasadzie od piekarnika. Gotuję kiedy muszę, najczęściej obiady i szybkie posiłki. W weekendy takie jak te, kiedy temperatura wzrasta do prawie 40 stopni, najchętniej robię.... lemoniady! Idealnie pasują do popołudniowego grillowania przy basenie. Chłodzą i orzeźwiają i do tego mają wiele witamin, nie wspominając o tym, że są naprawdę pyszne. Porzeczki można teraz kupić prawie w każdym sklepie, jest na nie sezon, więc są ogólnie dostępne. Warto pokusić się o jeden koszyczek podczas przedweekendowych zakupów i przygotować taką lemoniadę na miłe spotkania wśród znajomych. Będzie idealna! :D
Składniki:
2 szklanki czerwonych porzeczek
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanka wody
2 szklanki kostek lodu
1,5 cytryny
woda gazowana do dopełnienia
Przygotowanie:
Składniki na lemoniadę najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić je przez noc w lodówce.
Wodę wlać do rondelka. Dodać cukier i gotować aż całość się rozpuści. Zdjąć z palnika i schłodzić. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Porzeczki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito. Wycisnąć sok z jednej cytryny i dodać do musu porzeczkowego. Mus schłodzić do temperatury lodówkowej.
Do dużego dzbanka wrzucić kostki i pokrojoną w plasterki połówkę cytryny. Zalać musem z porzeczek i syropem cukrowym. Całość dopełnić wodą gazowaną. Wymieszać.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_150_lemoniada-porzeczkowa.html