Wykonanie
Gorąco... W takie dni trzymam się z dala od kuchni, a w zasadzie od piekarnika. Gotuję kiedy muszę, najczęściej obiady i szybkie posiłki. W weekendy takie jak te, kiedy temperatura wzrasta do prawie 40 stopni, najchętniej robię.... lemoniady! Idealnie pasują do popołudniowego grillowania przy basenie. Chłodzą i orzeźwiają i do tego mają wiele witamin, nie wspominając o tym, że są naprawdę pyszne.
Porzeczki można teraz kupić prawie w każdym sklepie, jest na nie sezon, więc są ogólnie dostępne. Warto pokusić się o jeden koszyczek podczas przedweekendowych zakupów i przygotować taką lemoniadę na miłe spotkania wśród znajomych. Będzie idealna! :DSkładniki:2 szklanki czerwonych
porzeczek2/3 szklanki
cukru1/2 szklanka
wody2 szklanki kostek
lodu1,5
cytrynywoda gazowana do dopełnieniaPrzygotowanie:Składniki na lemoniadę najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić je przez noc w lodówce.
Wodę wlać do rondelka. Dodać
cukier i gotować aż całość się rozpuści. Zdjąć z palnika i schłodzić. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Porzeczki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito. Wycisnąć sok z jednej
cytryny i dodać do musu
porzeczkowego. Mus schłodzić do temperatury lodówkowej.Do dużego dzbanka wrzucić kostki i pokrojoną w plasterki połówkę
cytryny. Zalać musem z
porzeczek i
syropem cukrowym. Całość dopełnić
wodą gazowaną. Wymieszać.