Wykonanie
Ostatnio ciągle chodziło za mną sushi i kiedy okazało się, że mam wolny ranek zrobiłam sobie prezent pod postacią japońskiego śniadania. W lodówce nie miałam żadnej świeżej
ryby, a poza tym miałam ochotę na coś lekkiego, padło więc na zielonego
ogórka. Sushi proste i szybkie do wykonania. Pyszne! :D(przepis na 1-2 osoby)Składniki:2 duże liście
noripołówka zielonego długiego
ogórka ze skórką2/3 szklanki
ryżu do sushi2/3 szklanki
wodypół liścia kombu2 łyżki
octu ryżowego1/5 łyżeczki
soli morskiej1 łyżka
cukruwasabi
sos sojowyimbir marynowanyPrzygotowanie:
Ryż do sushi zalać sporą ilością
wody i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie
wodę wylać i
ryż przepłukać zimną
wodą 7-8
razy lekko mieszając.
Ryż wrzucić do garnka, zalać
wodą z przepisu. Na wierzchu położyć kombu.
Ryż postawić na ogniu, przykryć pokrywką. Gotować przez 7 minut na dużym ogniu (
woda powinna zacząć wrzeć). Po tym czasie skręcić ogień na maksimum i gotować pod przykryciem kolejne 15 minut. Po ugotowaniu, nie zdejmując pokrywki
ryż odstawić na kolejne 15 minut.
Ocet ryżowy wymieszać z
solą i
cukrem. Wstawić do mikrofali i podgrzewać aż wszystko się rozpuści.
Ryż przełożyć do miseczki, zalać zaprawą (
octem), wymieszać, przykryć mokrą ściereczką i odstawić do wystudzenia.
Ogórka wydrążyć z pestek, pokroić na długie kawałki o szerokości około 0,5x0,5 cm.Listki
nori pokroić na dwa kawałki.
Ryż nakładać maczając ręce w wodzie z
octem ryżowym (1:1) na połówkę
nori (na niebłyszczącą stronę) wzdłuż, pozostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu, którą posmarować wasabi. Na wierzch kłaść
ogórka i zwijać rolkę za pomocą maty bambusowej mocno dociskając.Rolki odstawić na chwilę, a
potem pokroić na 8 równych części. Podawać z
sosem sojowym,
imbirem i wasabi.