ßßß Cookit - przepis na Hosomaki z ogórkiem (Kappa Maki)

Hosomaki z ogórkiem (Kappa Maki)

nazwa

Wykonanie

Ostatnio ciągle chodziło za mną sushi i kiedy okazało się, że mam wolny ranek zrobiłam sobie prezent pod postacią japońskiego śniadania. W lodówce nie miałam żadnej świeżej ryby, a poza tym miałam ochotę na coś lekkiego, padło więc na zielonego ogórka. Sushi proste i szybkie do wykonania. Pyszne! :D
(przepis na 1-2 osoby)
Składniki:
2 duże liście nori
połówka zielonego długiego ogórka ze skórką
2/3 szklanki ryżu do sushi
2/3 szklanki wody
pół liścia kombu
2 łyżki octu ryżowego
1/5 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka cukru
wasabi
sos sojowy
imbir marynowany
Przygotowanie:
Ryż do sushi zalać sporą ilością wody i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie wodę wylać i ryż przepłukać zimną wodą 7-8 razy lekko mieszając. Ryż wrzucić do garnka, zalać wodą z przepisu. Na wierzchu położyć kombu. Ryż postawić na ogniu, przykryć pokrywką. Gotować przez 7 minut na dużym ogniu (woda powinna zacząć wrzeć). Po tym czasie skręcić ogień na maksimum i gotować pod przykryciem kolejne 15 minut. Po ugotowaniu, nie zdejmując pokrywki ryż odstawić na kolejne 15 minut.
Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem. Wstawić do mikrofali i podgrzewać aż wszystko się rozpuści. Ryż przełożyć do miseczki, zalać zaprawą (octem), wymieszać, przykryć mokrą ściereczką i odstawić do wystudzenia.
Ogórka wydrążyć z pestek, pokroić na długie kawałki o szerokości około 0,5x0,5 cm.
Listki nori pokroić na dwa kawałki. Ryż nakładać maczając ręce w wodzie z octem ryżowym (1:1) na połówkę nori (na niebłyszczącą stronę) wzdłuż, pozostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu, którą posmarować wasabi. Na wierzch kłaść ogórka i zwijać rolkę za pomocą maty bambusowej mocno dociskając.
Rolki odstawić na chwilę, a potem pokroić na 8 równych części. Podawać z sosem sojowym, imbirem i wasabi.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_114_hosomaki-z-ogorkiem-kappa-maki.html