Są puszyste, delikatne i wspaniale nadają się na leniwe weekendowe śniadania :)Z przepisu wychodzi ok. 10 pancakesów.Składniki:2 małe gruszki1 jajko100 g mąki pszennej1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia100 ml mleka2 łyki cukru brązowegoSzczypta cynamonuPrzepis:Gruszki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte gruszki należy odsączyć. Dodajemy do nich jajko i mleko. Całość mieszamy do połączenia składników. W drugiej misce łączymy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon. Do przygotowanej mieszanki dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy. Pancakesy smażymy na złoto z każdej strony na patelni bez tłuszczu.