Wykonanie
Ostatnimi laty temat „picia mleka” wzbudza wiele kontrowersji. Tyle w mediach słyszało się o akcji „Pij
mleko będziesz wielki”. Od dziecka przekazywano nam wiedzę, jakie
mleko jest zdrowe, że każdy powinien pić
mleko, ponieważ jest idealnym źródłem przyswajalnego wapnia. Jednak, czy tak jest naprawdę? Czy
mleko jest „lekarstwem” czy „trucizną”?
Przez cały czas
trwania moich studiów słyszałam jak ważne jest picie
mleka. Jednakże, sama po 3 roku, kiedy miałam praktyki w jednej dietetycznej przychodni, dowiedziałam się o skutkach picia
mleka. Zaczęłam się zastanawiać czy może je lepiej odstawić. Chciałam wówczas wyleczyć swój trądzik. O tym jak mi się udało
pisałam w poprzednim
poście. Więcej informacji tutajZaczęłam dużo czytać o
mleku i kojarzyć pewne fakty związane ze zdrowiem moim i osób, z którymi pracowałam. Obecnie od ponad 3 lat nie
piję mleka. Spożywam
produkty mleczne, ale
mleka w czystej postaci nie spożywam w ogóle.Oczywiście jest grupa ludzi, która świetnie przyswaja
mleko, ale niestety większy odsetek ludzi spożywających
mleko tak naprawdę nie przyswaja prawidłowo
mleka. Zwyczajnie nasz organizm nie jest w stanie dobrze zmetabolizować wszystkich
białek i laktozy zawartej w
mleku, mimo, że skład
mleka innych ssaków (a najczęściej pijemy
mleko krowie) jest podobny do składu
mleka kobiecego. Jest podobny, ale nie taki sam.
Mleko krowie jest dla małych krów, a
mleko ludzkie dla niemowląt. Ludzie nie są w stanie zmetabolizować wszystkich składników. Przez to często powstają problemy zdrowotne jak np. zmiany skórne- trądzik, atopowe zapalenie skóry, problemy gastryczne, wzdęcia, gazy, biegunki, zaparcia itp.Wapń w mleku?Powszechnie uważa się, że wapń w
mleku jest bardzo dobrze przyswajalny i wpływa na wzmocnienie kości i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.W rzeczywistości po wieloletnich badaniach nie znaleziono powiązania profilaktyki i zmniejszonej liczby zapadalności na osteoporozę u ludzi pijących
mleko i u niepijących. Wręcz przeciwnie, stwierdza się, że zbyt duże pice
mleka może przyczyniać się do powstawania osteoporozy.Wapń zawarty w
mleku nie jest dobrze przyswajalny . Jest to związane z nieprawidłową proporcją do fosforu, który jest odpowiedzialny za przyswajanie wapnia przez ludzki organizm. Wielu naukowców twierdzi, że stosunek wapnia do fosforu powinien wynosić 2 do 1 i więcej. Wówczas jest najlepiej przyswajalny. Dlatego też zawarty wapń w produktach takich jak np.:
pestki słonecznika,
sardynki,
brokuły itp. jest lepiej przyswajalny niż z
mleka krowiego.
Mleko a dzieci?Tak naprawdę małym dzieciom nie podaje się
mleka krowiego. Zwłaszcza niemowlakom.
Mleko dla najmłodszych jest modyfikowane, czyli tzw. shumanizowane. Co to znaczy? Że został zmieniony skład ilości wszystkich minerałów, które obciążałyby nerki małych dzieci. Zawartość wszystkich minerałów w
mleku krowim jest znacznie wyższa niż w
mleku kobiecym, co po spożyciu przez małe dzieci często prowadzi do obciążenia nerek i ich niewydolności, a nawet do śmierci. Starsze dzieci lepiej przyswajają
mleko, ale tak naprawdę wiele ich dolegliwości z
mlekiem nie jest kojarzonych. Uważa się, że
mleko może wpływać np. na zmniejszenie odporności.Alergia na mleko?O alergii na
mleko szczegółowo
pisałam w poprzednich postach, który znajdziesz tutaj Jednak pokrótce chciałam przypomnieć, że zawarte w
mleku białko – kazeina mimo, że znajduje się również w
mleku kobiecym, tak na prawdę pod względem budowy chemicznej znacznie się różni. W związku z tym jest wiele osób, które mają alergię na
białka kazeinowe zawarte w
mleku krowim i innych ssaków. Często też, jeśli nie alergia to pojawia się nietolerancja, która bardzo przypomina swoimi objawami alergię. Zatem picie
mleka w tej sytuacji jest niemożliwe. Jednakże wielu pacjentów ze spokojem może do swojej diety wprowadzać
produkty mleczne np.
sery podpuszczkowe, które podczas produkcji przez zawartą w nich podpuszczkę (enzym) zmieniają skład
białek kazeinowych. Są one zwyczajnie rozkładane. Zatem dla ludzi trawienie ich jest ułatwione.Kolejnym alergenem w
mleku jest dobrze wszystkim znana laktoza .
Cukier zawarty w
mleku krowim. Podobniej jak z innymi składnikami i laktoza znajduje się w
mleku kobiecym. Jednakże podobnie jak z kazeiną, ta w
mleku krowim (czy innych ssaków) ma inny skład chemiczny niż w
mleku kobiecym. Jest bardzo duża grupa ludzi, która jest uczulona, bądź ma nietolerancję na laktozę. Objawami często są wzdęcia, zgaga, gazy, wszystko spowodowane jest przez fermentację, jaka zachodzi w przewodzie pokarmowym przez niestrawiony
cukier.Dodatkowo, im człowiek jest starszy, tym gorzej trawi laktozę. Jest to spowodowane unieczynnieniem wraz z
wiekiem produkcji enzymu laktazy, który jest odpowiedzialny za trawienie laktozy.Moje doświadczenia związane z
mlekiem:Znam wiele osób, które po odstawieniu
mleka czuły się znacznie lepiej, niż kiedy
mleko piły. Najczęściej swoich dolegliwości nie kojarzyły z piciem
mleka, ale po jego odstawieniu już po 2-3 tygodniach zauważały poprawę w:poprawa cery – wyleczenie z trądzikuustąpienie występującej często zgagiustąpienie gazówustąpienie zaparćustąpienie wzdęć brzuchaustąpienie kolek podczas aktywności fizycznejzłagodzenie objawów związanych ze skórą atopowąnawet uczucie zmęczenia nie występuje na co dzieńOsobiście uważam, że warto spróbować na 3-4 tygodnie odstawić picie
mleka. Można spożywać produkty takie jak:
twarogi,
sery podpuszczkowe,
jogurty,
kefiry itp. Samemu można zrobić małe doświadczenie i zacząć obserwować swój organizm, aby się przekonać czy dobrze tolerujemy
mleko. Nikogo nie zmuszam do zupełnego odstawienia, ale ja osobiście sama nie
piję mleka i wielu moich pacjentów i znajomych, którym opowiedziałam o
mleku, po jego odstawieniu teraz czuje się dużo lepiej.Źródło: ScienceNews.pl, Kulisy nr 42/2003, Kazimierz Kłodawski "10 powodów dlaczego nie warto pić
mleka", dr E. Siwik „MLECZNY LIST : PRZESŁANIE DO MOICH PACJENTÓW”