ßßß Cookit - przepis na Nalewka z pigwy – pigwówka

Nalewka z pigwy – pigwówka

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Pierwszy raz pigwówkę spotkałam w Hell’s Kitchen. Nie powiem, że ją wtedy piłam, gdyż praktycznie rzecz ujmując używałam jej jedynie do zabaglione. Kolejny raz użyłam jej do sosu do sałatki ze stekiem. Gdy już program się skończył i wróciłam do żywych, oczywiście stała się ona moim ulubionym alkoholowym napitkiem. Pierwszy kieliszek wypiłam w Pulp Fiction, w centrum Warszawy, kolejne przy innych okazjach. Trunek jest to jak najbardziej zacny, przyjemny gdy można posiedzieć i porozmawiać przy nim ze znajomymi. Ale przyznam, że najbardziej lubię go w deserach i z herbatą, świetnie rozgrzewa. Proponuję więc i Wam, abyście zrobili własną nalewkę z pigwowca, małej żółtej kuleczki z czarnymi pestkami lub dużego zielonkawego owocu, bo w takiej formie też można się na niego natknąć, wtedy nosi wdzięczną właściwą nazwę pigwy. Zaręczam Wam, że nalewka z dodatkiem wanilii bardzo Wam posmakuje, a cierpka pigwa gotowana w słodkim syropie okaże się hitem przyjęć i wspaniałym, niebanalnym świątecznym prezentem.
Składniki:
2 l nalewki
1,5 kg pigwowca lub pigwy
1 kg cukru
1 l wódki
2 laski wanilii
Jeśli chcecie aby nalewka była mocniejsza dodajcie jeszcze 200 ml spirytusu, mi wystarcza w danej formie
Przygotowanie:
Pigwowca umyć, pokroić w plasterki bez pestek.
Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół.
Cukier przesypać do garnka, zalać wodą i dodać wydrążone ziarna waniliowe i laski. Zagotować, rozpuścić cukier.
Do cukru waniliowego dodać owoce.
Gotować 10 minut.
Odstawić do wystudzenia.
Zimny syrop wymieszać z wódką (i ewentualnym spirytusem) po czym przelać do dużego słoja i odstawić w chłodne miejsce. Raz dziennie potrząsać
Cukier zalać 500 ml wody, rozpuścić.
Powiązane notki:
Nalewka Korzenna ze śliwką – prezent dla taty, męża, dziadka
Cukier waniliowy II
Domowe lizaki z czekoladą na Mikołajki
Tort Kokosowy z mascarpone, śmietaną i czekoladą
Advocat, Ajerkoniak, likier jajeczny – najlepszy przepis
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/12/10/nalewka-z-pigwy-pigwowka