Szybkie Crossainty – rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą i orzechami

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Nie ma to jak leniwe popołudnie i Ania, która tylko zastanawia się co wrzucić do piekarnika. Oto co powstało z mojej weny. Cudowne, przepyszne maślane rogaliki, z czekoladą – białą i gorzką – w celu zrównoważenia smaków oraz z chrupiącym masłem orzechowym i orzechową posypką. Jeśli ktoś zastanawiał się jak może smakować niebo, to znalazłam odpowiedź na to pytanie. Spróbujcie, tym bardziej , że będziecie się nimi cieszyć w mniej niż 15 minut.
Składniki:
8 sztuk:
op. (330 g) ciasta francuskiego
3 łyżki masła orzechowego chrunchy
3 łyżki siekanych orzechów (dowolnych ) lub migdałów
30 g białej czekolady
30 g gorzkiej czekolady
małe żółtko
2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Nagrzewamy piec do 170 stopni z termoobiegiem. Na blasze układamy papier do pieczenia.
Ciasto – ja kupiłam już w kształcie koła – lekko rozwałkowujemy.
Czekoladę i orzechy siekamy.
Smarujemy je masłem orzechowym , posypujemy czekoladą.
Kroimy jak tort na 8 części i zwijamy rogale do węższej strony.
Układamy na blasze.
Żółtko rozmącamy z mlekiem, smarujemy obficie rogale – będą chrupiące – i posypujemy orzechami.
Pieczemy do zrumienienia około 10 minut.
Smacznego!
ANia
Powiązane notki:
Tradycyjne Maślane Rogaliki z różą – przepyszne
Rogaliki maślane z powidłami morelowymi i masłem orzechowym
Kakaowe ciasteczka z czekoladą
Szybkie bułeczki z dynią
Szybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) Wegańskie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/13/szybkie-crossainty-rogaliki-z-ciasta-francuskiego-z-czekolada-i-orzechami