Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Szkoda, że przez cały dzień nie mam zupełnie czasu, żeby dodać przepisy i muszę to robić późnym wieczorem, może więcej osób natrafiłoby na moje ciekawe przepisy; ) Moje propozycje na dziś to pyszne smażone powidła z węgierek, mus z
jabłek i
pure z dyni, zdrowe bo bez
cukru i odpowiednie nawet dla małego łakomczucha : ) ciekawa propozycja dla np. dla mam które są świadome tego, że to co jedzą ich dzieci ma wpływ na ich rozwój. A jeśli nie macie dzieci, nie przejmujcie się, porozpieszczajcie swoje podniebienie : ) na prawdę warto poświęcić chwilę czasu i cieszyć się smakiem ulubionych
owoców w zimowe wieczory.
trochę się tego przez te kilka dni uzbierało;)
Powidła śliwkowe:Składniki ( bardzo wyczerpująco )możliwie najsłodsze
śliwki , dowolna ilośćPrzygotowanie:
Śliwki,umyć, wypestkować, przebrać, nieładne wyrzucić.Wrzucić do garnka z grubym dnem i gotować pod przykryciem, mieszając co jakiś czas np.15 minut, ok 1h. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i możemy dalej gotować powidła odparowując sok który otrzymaliśmy, ja polecam go zebrać odciskając łyżką i przelać do gorących butelek( wyparzonych), zakorkować i odstawić do góry dnem, w ten sposób otrzymujemy pyszny 100%
syrop który będzie zachwycającym dodatkiem do np.
herbaty, ja odsączyłam 3 małe buteleczki po ok 150 ml. Generalnie
syropu odsączamy tyle, żeby powidła mogły się lepiej i krócej smażyć.Teraz smażymy powidła kolejną godzinę, mieszając już częściej, gdyż
cukier który wydobywa się ze
śliwek bardzo ładnie i szybko się karmelizuje, zaskakujące jest to, że nawet średnio słodkie
śliwki mają w sobie ukrytą tak dużą ilość
cukru.Gdy zgęstnieją, często mieszamy, no niestety musimy przy tym garnku postać; ), gdy nie będzie już zupełnie soku, odstawiamy na całą ok dobę lub noc.Po tym czasie powidła ponownie smażymy kilkanaście minut, odparowujemy do pożądanej konsystencji, moje są bardzo gęste, i przekładamy do wyparzonych, gorących słoików, zatyczki zalewamy wrzątkiem, też muszą być gorące, korkujemy na gorąco i odstawiamy do góry dnem.Smacznego ; )
śliczne, prawda
Mus jabłkowy:Składniki:
Jabłkanajlepiej z pewnego źródła, jeśli mają być przeznaczone dla dzieckaSekretem ładnego, jaśniutkiego
musu jabłkowego, jest obieranie
jabłek, krojenie w cząstki i wkładanie do
wody z odrobiną
soku z cytryny( dla dzieci wkładamy do samej
wody) aby nie ściemniały.
Jabłka obieramy, przebieramy i pozbywamy się gniazd, kroimy na cząstki i wkładamy do
wody, wszystkie
jabłka powinny być zanurzone, pamiętajmy jednak, że
wody nie musi być dużo,bo w miarę dokładania
jabłek jej poziom się podwyższy.Stawiamy na gazie, szybko zagotowujemy i odlewamy część kompotu do wypicia, powinno go zostać na dole tyle żeby
jabłka się nie przypalały.Zmniejszamy gaz i gotujemy
jabłka do miękkości. Gdy zaczną się rozpadać, miksujemy i wkładamy gorący mus do wyparzonych,gorących słoików, zakręcamy gorącymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem.
Jeśli macie tak jak ja
jabłka z pewnego źródła śmiało możecie podać je dziecku po 4-5 miesiącu życia, w zależności od porady lekarza lub położnej : ) i wiecie co jest w słoiczku !Mus/pure z dyni
O tym już
pisałam,świetna baza do ciast, śmiało do podajadania ze słoika ( oj podjadam podjadam : ),po klusek, pierogów,placków dań na słodko i słono, no czego dusza zapragnie! uwielbiam
dynię ; )Przepis klik :Można też wymieszać
pure z dyni z
musem jabłkowym i mamy kolejne danie dla naszego maluszka lub świetny dodatek np, do
kisielu,
jogurtu lub czegoś na ciepło dla nas, gdy złapie nas ochota na coś słodkiego i pysznego ; )Pozdrawiam,Ania : )
Powiązane notki:
Dyniowe szaleństwo !
PURE Z DYNIPyszne placki z dyni
Śliwkowe crumble z
orzechami w miodziePełnoziarniste naleśniki z musem z dyni
Ciasto drożdżowe z dyni