Lody o smaku chipsów paprykowych

nazwa

Wykonanie

To bardziej ciekawostka niż przepis do stosowania na codzień (chyba, że lubicie lody o smaku chipsów ;).
Składniki:
200g paprykowych chipsów (użyłam Lay’s)
500ml pełnotłustego mleka
250ml + ok 20-50ml śmietanki 18% (śmietanka to nie to samo co kwaśna śmietana!)
3 żółtka
0,5 dl cukru
gaza i sitko (żeby odcedzić i odcisnąć nasiąknięte mlekiem i śmietaną chipsy)
połam chipsy na nieduże kawałki, zalej wymieszaną z mlekiem śmietaną, wstaw do lodówki na noc
odsącz i porządnie odciśnij powstały półprodukt ;) – powinieneś uzyskać ok 400ml płynu – jeśli jest go mniej, dolej śmietanki (ostatnim razem dolałam ok 20ml)
przelej go do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu aż zaczną pojawiać się małe bąbelki (nie doprowadzaj do wrzenia!) w dużej misce wymieszaj żółtka z cukrem, powoli (ciągle mieszając!) dolewaj płyn
przelej zawartość miski z powrotem do garnka
podgrzewaj na małym ogniu mieszając cały czas do momentu aż zgęstnieje na tyle, że po przejechaniu palcem po zewnętrznej stronie łyżki (lub po szpatułce) zostanie ślad (uważaj, bo będzie gorące!)
wystudź i wstaw do zamrażarki, żeby schłodziło się jeszcze bardziej (na ok 15minut)
przelej masę do maszynki do lodów, włącz na ok 10-15 minut – jak masa zmieni się w lody, przełóż je do pojemniczka i wstaw do zamrażarki chociaż na chwilę, żeby stężały
podawaj z hm.. dobre pytanie.. może z pokruszonymi chipsami na wierzchu? sama nie wiem :)
Smacznego! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/09/16/lody-o-smaku-chipsow-paprykowych