ßßß Cookit - przepis na Zakamarki mojej kuchni: Papirus - rewolucja w kuchni czyli............

Zakamarki mojej kuchni: Papirus - rewolucja w kuchni czyli............

nazwa

Wykonanie

....... nowy pomysł na szybkie i smaczne danie z piersi kurczaka
Szybko,prosto, smacznie i .......pomysłowo............
Niedawno dotarła do mnie przesyłka z miłą niespodzianką od firmy Winiary.
Paczka zawierała nowoczesną patelnię marki Tefal z linii Talent oraz nowy produkt z serii:
"POMYSŁ NA....... /jak widać spory zapas/
Patelnia dzięki doskonałym właściwościom powłoki nieprzywierającej pozwala na ograniczenie zużycia tłuszczu, a wskaźnik temperatury pokazuje idealną temperaturę smażenia potraw,
Nowy produkt firmy Winiary to "POMYSŁ NA....PAPIRUS"
A co kryje się pod tą tajemniczą nazwą?
Jest to produkt , dzięki któremu można przygotować miękką, soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka bez smażenia na tłuszczu.
W każdym opakowaniu znajdują się 4 pergaminy pokryte mieszanką ziół do wyboru w trzech smakach.
Możemy przygotować :
soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami, pierś kurczaka z papryką oraz w ziołach prowansalskich .
Test nr. 1 to :
SOCZYSTA PIERŚ KURCZAKA W ZIOŁACH PROWANSALSKICH
Pergamin, w którym piecze się mięso pokryty jest warstwą aromatycznej mieszanki ziół prowansalskich
Aby przygotować soczystą pierś z kurczaka dla 4 osób potrzebujemy :
- 2 piersi z kurczaka /ok.500-600 g/
- PAPIRUS-pergamin do smażenia POMYSŁ NA....
- patelnię teflonową
Przygotowanie:
- rozgrzać patelnię
- mięso podzielić na 4 plastry, rozbić na grubość ok.1,5 cm.
- przygotowane porcje mięsa/dokładnie osuszone/ ułożyć na jednej połowie pergaminu i przykryć druga częścią
- zawinięte mięso położyć na rozgrzanej patelni /50 % mocy/
- smażyć na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony
- upieczone mięso przełożyć na talerz i usunąć pergamin
Patelnia świetnie sprawdziła się podczas smażenia mięsa bez tłuszczu.
Czas pieczenia należy dostosować do grubości mięsa.
Moje mięso było dość cienkie i piekło się ok 4 min.
Mięso przygotowuje się bez dodatku tłuszczu, a składniki zawarte w mieszance pozwalają na uzyskanie złocistego koloru, a wokół unosi się cudowny zapach i aromat przypraw.
Tak przygotowany kurczak jest rzeczywiście idealny.
Świetnie nadaje się na obiad, ale może być również doskonałym składnikiem sałatek.
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS j est doskonałym rozwiązaniem na szybki i łatwy sposób przygotowania obiadu, nawet dla stawiających pierwsze kroki w kuchni.
Polecam i zachęcam do wypróbowania.!
Jestem pewna , że ten nowy produkt na stałe zagości w mojej kuchni.
.....i chociaż ma wiele zalet i dużo plusów, mam dwie uwagi:
- mięso przygotowane w papirusie jest mocno aromatyczne , pokryte sporą warstwą ziół przez co niestety nie zostało zaakceptowane przez moich "milusińskich"/ zostało zjedzone dopiero po zdjęciu całej wierzchniej warstwy/. Być może innym dzieciom to nie przeszkadza, ale u mnie jest problem.
- chociaż mięso smaży się w pergaminie bez tłuszczu, to nie jest jednak pozbawione jego dodatku. W składnikach produktu znajduje się utwardzony tłuszcz roślinny i olej roślinny. Z pewnością są to jednak znikome ilości w porównaniu do tych, które używa się do smażenia .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/08/papirus-rewolucjawkuchniczyli.html