Różyczki z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Na fb wraz z innymi użytkownikami w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie upiekliśmy różyczki z ciasta francuskiego. Smaczny, prosty i efektowny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego.
/ok. 8 sztuk/
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka, najlepiej o czerwonej skórce
1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny
konfitura lub dżem (u mnie pomarańczowy) - ok. 5 łyżeczek
cukier puder do posypania
Jabłka należy przekroić na pół (bez obierania), wydrążyć pestki i twarde części, a następnie pokroić w cienkie plastry.
Wodę z cytryną zagotować. Wrzucić do niej jabłka i zostawić na ok. 1 minutę. Następnie odcedzić na sitku.
Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości ok. 6cm, wzdłuż węższego boku. paski smarujemy konfiturą, następnie na górnej części układamy jabłka (tak, by do połowy wystawały poza ciasto. Składamy ciasto francuskie na pół, tak by przykrywało częściowo jabłka. Następnie zwijamy ciasto w rulon.
Zwinięte ciasto włożyć do form na muffinki. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C przykryte folią aluminiową, a następnie jeszcze ok. 10 minut odkryte, aż się zarumienią. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Wraz ze mną wypiekały: Agata, Aneta, Ewa, Joanna, Gosia, Monika, Paulina, Ewa, 6niebo .
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/11/Rozyczki-z-ciasta-francuskiego.html