ßßß Cookit - przepis na Zupa piwna z knedelkami

Zupa piwna z knedelkami

nazwa

Wykonanie

Długiego wstępu dzisiaj nie będzie, bo dzieci wlazły mi na głowę i wyrwały z niej wszystkie pomysły oraz część fryzury 😛
Zupa piwna w wersji słodkiej przypomina nieco grzaniec i przyjemnie rozgrzewa zarówno za sprawą temperatury, jak i zastosowanych przypraw, czyli imbiru i cynamonu.Cynamon dodałam również do knedelków, więc tworzą one razem z zupą sympatyczny i niebanalny duet.
Składniki na zupę :
0,5 litra ciemnego piwa
150 ml kremówki
2 żółtka
60 g cukru
30 g suszonej żurawiny
przyprawy: cynamon, imbir
Składniki na knedelki :
110 ml maślanki
15 g masła (łyżka)
160 g mąki pszennej
4 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej*
Do dość szerokiego garnka wlej piwo, wrzuć żurawinę, przypraw szczyptą cynamonu i imbiru. Zagotuj na niewielkim ogniu. W międzyczasie przygotuj ciasto na knedelki, czyli po prostu szybko zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Następnie rozwałkuj je na placek grubości ok. 1 cm i wytnij knedelki o dowolnym kształcie.
Ubij żółtka z cukrem, po czym zmiksuj je z kremówką.
Przygotowane knedelki wrzuć do piwa i gotuj pod przykryciem przez 5 minut**. Po tym czasie wlej do naczynia z żółtkami i kremówką kilka łyżek gorącego piwa, wymieszaj i połącz z zawartością garnka. Gdy tylko całość zacznie „pyrkać”, zdejmij z kuchenki i rozlej do miseczek.
*albo 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
**powinny urosnąć, możesz jednego wyjąć na próbę i sprawdzić, czy w środku jest puszysty
Related Posts
Jabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydrem
Muffinki „murzynki” z żurawiną
Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami
Szybkie i łatwe ciasto ze śliwkami
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
Źródło:http://agatagotuje.pl/zupa-piwna-z-knedelkami