ßßß
Składniki:1 kg burakówkilka ząbków czosnkukawałek obranego chrzanu1-1,5 litra dobrej, letniej wodyopcjonalnie ususzona kromka prawdziwego razowego chleba na zakwasie, sok z kiszonej kapusty albo ogórkówZąbki czosnku obierz i poprzekrawaj wzdłuż na pół. Buraki dokładnie wyszoruj, obierz i pokrój na dość cienkie plastry. Krążki buraków umieść w dużym słoju lub kamionkowym naczyniu przekładając ząbkami czosnku.Całość zalej taką ilością wody, aby przykryła wszystkie składniki i dociśnij czymś, żeby nie wypływały. Przykryj słój serwetką i obwiąż sznurkiem – musi być dostęp powietrza. Odstaw w ciepłe i ciemne miejsce.Jeśli masz, to włóż do słoja zawiniętą w gazę kromkę razowca (pominęłam). Możesz też zaszczepić odpowiednie bakterie, dolewając trochę soku z kiszonej kapusty albo ogórków.Kiedy kisisz buraki bez chleba, zakwas będzie gotowy po około tygodniu. Gdy wybierasz wersję z razowcem, potrwa to około 3-4 dni. Należy wtedy zdjąć wytworzoną w procesie fermentacji brudną piankę i przelać płyn do czystych buteleczek.Zakwas należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 2 tygodnie. Dodatkowo można go zabezpieczyć, wlewając do butelki niewielką ilości oleju, postoi wtedy dłużej.
Related PostsSurówka z buraka i cebuliBarszcz ukraińskiChleb czosnkowo-śmietanowy na zakwasie żytnimProste kołdunyZakwas żytni na świąteczny żurek