ßßß
Składniki na spód:250 g mąki pszennej (typ 500)50 g cukru pudru125 g zimnego masła3 żółtkaszczypta soliSkładniki na wierzch:300 g dobrej masy kajmakowej250 g orzeszków ziemnych (niesolonych)250 ml śmietany kremówki (30-36%)240 g gorzkiej czekolady (70%)Przygotuj kruche ciasto: na stolnicę przesiej mąkę i cukier puder, dodaj szczyptę soli, pokrojone na kawałki zimne masło i siekając nożem, połącz je z mąką. Kiedy uzyskasz drobne grudki, wlej żółtka i szybko wyrób – tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie za suche, możesz dodać łyżkę lodowatej wody. Uformuj ciasto w kulę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.Po tym czasie wyłóż formę do tarty rozwałkowanym ciastem (możesz też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i wylepić formę).Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż np. fasolą. Wstaw na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 190°C, następnie zdejmij obciążenie i dopiekaj przez 10 minut.Na ostudzony spód wyłóż masę kajmakową, posyp ją orzeszkami (orzeszki możesz trochę rozdrobnić w malakserze) i wciśnij je lekko w masę.W rondelku podgrzej kremówkę niemal do wrzenia, zdejmij ją z kuchenki i wrzuć do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy z kremówką.Czekoladową masę wylej równą warstwą na tartę i kiedy lekko przestygnie, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby stężała.
Oto ładniejsza tarta, z obfitszą warstwą czekoladowego ganache, która, niestety, nie doczekała się sesji „w przekroju”:
Człowiek Wyżerka, który ręcznie pozmywał rondelek po ganache 😉
Related PostsMasło orzechowe i kaczor DonaldZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Ciasto czekoladowe, tudzież brownie, i słów kilka o Donnie HayWielkanocna babka muślinowa z bakaliami