ßßß
Składniki (około 10 słoiczków „dżemowych”*)5 kg wypestkowanych śliwek (węgierek)50 dag cukru**2 tabliczki gorzkiej czekoladyokoło 5 czubatych łyżek kakao3 laski cynamonu (opcjonalnie)Śliwki umieść w sporym, najlepiej jak najszerszym garnku (aby powierzchnia do odparowywania była duża) z grubym dnem, zasyp cukrem. Jeśli owoce są bardzo słodkie, to nie dodawaj cukru.Podgrzewaj, aż śliwki zaczną puszczać sok, po czym dodaj cynamon, zmniejsz temperaturę i smaż bez przykrywki przez 2-3 godziny często mieszając, bo mogą się przypalić.Odstaw do ostygnięcia i kontynuuj smażenie na drugi dzień – też około 2 do 3 godzin.Kiedy śliwkowa papka zacznie gęstnieć, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i kakao. Dokładnie rozmieszaj.Gdy powidła będą gotowe (czyli gęste i odpowiednio czekoladowe), wyjmij laski cynamonu.Nakładaj do wyprażonych w piekarniku, jeszcze gorących słoików i od razu po zakręceniu odstawiaj do góry dnem. Jeśli po ostudzeniu pokrywka jest wklęsła, to nie musisz pasteryzować.

*mniej albo więcej w zależności od stopnia wysmażenia powideł**można pominąć albo dać więcej – wszystko zależy od tego, jak dojrzałymi, czyli słodkimi śliwkami dysponujemyRelated PostsKompot śliwkowy z cynamonem i goździkamiKompot rabarbarowy z cynamonemŚliwki w syropie z kardamonemMarynowane śliwki (w lekkiej zalewie octowej)Babka na winie musującym