Domowy cukier waniliowy

nazwa

Wykonanie

W czasach szkolnych mieliśmy taką zabawę, że zakładaliśmy się o to, że ktoś nie ma w domu cukru waniliowego. No i tak się składało, że zakłady były wygrane, bo w domach rządził cukier wan ilin owy
Dzisiaj, w dobie „rozbuchanego konsumpcjonizmu” już nie byłabym taka skora do hazardu 😛
Wanilię najbardziej opłaca się kupować w sklepach internetowych – tam za 18-centymetrową laskę można zapłacić niewiele ponad 2 złote. Jakiś czas temu skorzystałam z tej opcji i zamówiłam sobie 10 lasek (oraz wiele innych dobroci)
.
Składniki :
40 dag cukru
3 miękkie, świeże laski wanilii
Laski wanilii poprzecinaj wzdłuż na pół, wyskrob z nich ziarenka i delikatnie rozetrzyj je z częścią cukru w moździerzu (albo w innym naczyniu za pomocą łyżeczki).
Do słoika wsyp część cukru, wrzuć laski, zasyp cukrem z ziarenkami wanilii i pozostałym cukrem. Solidnie potrząśnij zamkniętym słoikiem, aby wanilia się równomiernie rozłożyła. Schowaj do szafki na przynajmniej 2 tygodnie, ale od czasu do czasu zajrzyj i potrząśnij zawartością.
* użyłam cukru pudru, więc nieustannie musiałam walczyć z grudkami. Wystarczy posłużyć się przy mieszaniu widelcem i już jest po problemie
Related Posts
Dżem truskawkowy z wanilią i imbirem
Panna cotta z malinami i samokrytyka :)
Sernik z kokosem siostry Anastazji
Makaron z serem i truskawkami
Pełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami
Źródło:http://agatagotuje.pl/domowy-cukier-waniliowy