ßßß
Składniki :40 dag cukru3 miękkie, świeże laski waniliiLaski wanilii poprzecinaj wzdłuż na pół, wyskrob z nich ziarenka i delikatnie rozetrzyj je z częścią cukru w moździerzu (albo w innym naczyniu za pomocą łyżeczki).Do słoika wsyp część cukru, wrzuć laski, zasyp cukrem z ziarenkami wanilii i pozostałym cukrem. Solidnie potrząśnij zamkniętym słoikiem, aby wanilia się równomiernie rozłożyła. Schowaj do szafki na przynajmniej 2 tygodnie, ale od czasu do czasu zajrzyj i potrząśnij zawartością.
* użyłam cukru pudru, więc nieustannie musiałam walczyć z grudkami. Wystarczy posłużyć się przy mieszaniu widelcem i już jest po problemieRelated PostsDżem truskawkowy z wanilią i imbiremPanna cotta z malinami i samokrytyka :)Sernik z kokosem siostry AnastazjiMakaron z serem i truskawkamiPełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami