ßßß
Bułeczki dobrze smakują z jajecznicą. Ciasto jest łatwe do wyrabiania i dość szybko wyrasta. Przepis ma idealne proporcje. Nie musiałam dodawać nawet grama mąki, żeby się nie kleiło, co się rzadko zdarza.Składnikiletnie mleko, 1/4 szklankicukier, 1 łyżeczkadrożdże, 12 grammąka pszenna, 2 i 3/4 szklankisól, 1,5 łyżeczkimiękkie masło, 1,5 łyżkiletnia woda, 3/4 szklankicebula, 1 sztukaSposób przygotowania1. Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na brązowo na niewielkiej ilości oleju i przyprawić solą. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu.2. W letnim mleku rozpuścić drożdże i po 1 łyżeczce mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.3. Z mąki, soli, masła, wody i drożdży wyrobić gładkie ciasto. Dodać cebulę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.4. Masę podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Zrobić nacięcia tępą stroną noża.5. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.