ßßß
Tahini to pasta sezamowa, z której można wyczarować przepyszne dania. Ja wybrałam dla Was coś w sam raz na lato. Lody chałwowe! Co Wy na to? Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto, a smak jest niesamowity:)Co to jest tahini?
Tahini to jasnobrązowa pasta sezamowa, wykonana z uprażonego i zmielonego sezamu. W Grecji, dzięki jej dodatkowi postne zupy stają się bardziej pożywne.Tahini zawiera około 60 % oleju sezamowego, który w postaci z złocistego płynu wydziela się na powierzchni pasty, dlatego przed zastosowaniem należy ją energicznie wymieszać. Tahini można wykonać samodzielnie lub kupić w sklepie Dary Grecji . Dostępne są różne smaki, np. z pomarańczą albo kakaowe.Lody chałwowe są niesamowite w smaku! Nie przesłodzone i pyszne. Do ich wykonania potrzebne jest:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,ok. 5 łyżek pasty sezamowej tahini,300 ml śmietany kremówki 36%,1,5 szklanki mleka,2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,3-5 łyżek miodu.Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i podgrzać, mieszając tak, aby powstała gładka masa. Przykryć folią spożywczą i schodzić, najlepiej przez noc w lodówce. Schłodzoną masę zmiksować, by stała się bardziej puszysta, przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Co jakiś czas masę należy przemieszać, aby nie powstały kryształki lodu.
Gotowe lody chałwowe najlepiej podawać z pokruszonymi postaciami, bądź prażonymi orzeszkami ziemnymi. Dajcie znać, czy Wam smakowało:-)zdjęcia źródło: flickr.com/photos/roboppy/