ßßß Cookit - przepis na karkówka z cebulą pieczona w piekarniku

karkówka z cebulą pieczona w piekarniku

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
karkówka z cebulą pieczona w piekarniku
.
Polecam karkówkę pieczoną z cebulą w piekarniku..
Składniki na 4 – 6 porcji (w zależności od apetytów):
Produkty:
1 kg ładnej, niezbyt tłustej karkówki
5 dużych cebul
½ łyżki smalcu
sól, pieprz,
słodka czerwona papryka, pieprz cayenne
cukier
1 duży liść laurowy
2 – 4 łyżki białego wytrawnego wina albo wody
(opcjonalnie ulubione zioła, ale ja osobiście nie dodaję)
Wykonanie :
Karkówkę płuczemy , osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w dosyć grube plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem z obu stron (ale naprawdę delikatnie i niezbyt mocno). Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne ( z tym ostatnim nie przesadzać, bo jest bardzo ostry). Włożyć do miski, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra – dół), cebule obieramy i kroimy w półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy ½ łyżki smalcu i na dosyć mocnym ogniu obsmażamy plastry karkówki z obu stron, aż do zrumienienia (wytopi się trochę tłuszczu). Gorące kawałki mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką , wlewamy 2 łyżki wody albo wina (ja wlałam białe wino). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i na małym ogniu podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Wsypujemy 1/3 łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki cukru i szczyptę pieprzu cayenne i dobrze wymieszamy.
Naczynie z karkówką wyciągamy z piekarnika, mięso przekładamy podsmażoną cebulą, dodajemy przełamany liść laurowy i uzupełniamy wyparowany ciecz tzn wodą albo winę .Przykrywamy i ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 – 40 minut.
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką ..
Powiązany przepis:
barszcz ukraiński na żeberkach
barszcz ukraiński wegetariański
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/karkowka-z-cebula-pieczona-w-piekarniku