Wykonanie
« Rozgrzewająca zupa tajska z
kurczakiemWigilijna zupa grzybowa »Poszukiwałam przepisu na keks idealny w Internecie, książkach kulinarnych, aż w końcu natknęłam się na zeszyt z przepisami mamy…Wypiek pięknie wyrósł, a
bakalie nie opadły, dodatkowo wyszedł delikatnie wilgotny. Do keksu możecie użyć dowolnej mieszanki
bakalii, ja postawiłam na
żurawinę,
rodzynki oraz
orzechy włoskie – na święta przygotuję na pewno wersję z dodatkiem
moreli oraz
śliwekSkładniki– 1,5 szklanki
mąki– 1,5 szklanki
cukru pudru– 3/4 kostki miękkiego
masła– 1/3 szklanki
oleju– 5
jajek– łyżeczka
proszku do pieczenia– 1,5 garści
rodzynek bursztynowych Bakalland– garść
żurawiny z
sokiem Bakalland– garść posiekanych
orzechów włoskich Bakalland
Rodzynki oraz
żurawinę umieszczamy w miseczce i zalewamy ciepłą
wodą, aby
bakalie zmiękły. Następnie przygotowujemy ciasto.
Żółtka ucieramy z
cukrem, miękkim
masłem, oraz
olejem. Dodajemy do mieszanki przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia – wszystko łączymy w gładką masę. Dodajemy odsączone
bakalie i posiekane
orzechy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy z
ciastem. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Po upieczeniu zostawiłam do ostudzenia w piekarniku.Keks piekłam w silikonowej keksówce.* wpis zawiera lokowanie produktu