Wykonanie
Jeśli do wypieku
ciasta drożdżowego używacie świeżych
drożdży, warto najpierw zrobić zaczyn . Dzięki temu upewnimy się, że
drożdże nie są stare albo zepsute, a ciasto na pewno nie
zrobi żadnej niespodzianki i pięknie nam urośnie.Co robimy krok po kroku:1. Przewidzianą w przepisie na
ciasto drożdżowe ilość
mąki przesiewamy do miski.
2. W
mące robimy wgłębienie i do tego wgłębienia kruszymy potrzebną ilość
drożdży.
3. Jeśli w przepisie przewidziany jest
cukier to wsypujemy na
drożdże 1 łyżeczkę – będzie dla
drożdży dobrą pożywką i pomoże im wyrosnąć.4. Pokruszone
drożdże zalewamy letnią
wodą lub
mlekiem – w zależności od tego, co jest podane w przepisie. Wlewamy niewielką ilość, tylko tyle, żeby przykryło
drożdże. Płyn nie może być zbyt gorący, bo
drożdże się sparzą i nie urosną, najlepiej żeby był po prostu letni w stronę ciepłego;)
5.
Mąkę przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i zostawiamy na ok. 15-20 min, aż
drożdże lekko urosną i
zrobi się piana.6. Jeśli po 20 min.
drożdże nie zaczną się pienić, nie ma co kontynuować z nimi pracy – oznacza to, były zepsute lub zwietrzałe i ciasto na pewno nie urośnie.7. Kiedy zaczyn mamy już gotowy, kontynuujemy pracę z
ciastem tak, jak podane w przepisie.KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments