ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska, Pychotka - Kuchnia bez VAT

Pani Walewska, Pychotka - Kuchnia bez VAT

nazwa

Wykonanie

Są takie ciasta które każdy z nas zna i przynajmniej raz w życiu jadł… myślę, że jednym z nich jest Pani Walewska zwana również przez wielu „Pychotką”. Ciasto składa się z dwóch placków przełożonych masą maślano-migdałową ;-) Ciasto należy raczej do słodkich, ale co jest bardzo ważne nie jest mdłe, ponieważ słodycz jest przełamana dżemem z czarnej porzeczki i te połączenie nadaje bardzo fajnego charakteru. Ciasto jest raczej czasochłonne w przygotowaniu ponieważ musimy zrobić dwa placki i masę, ale jak to się mówi, bez pracy nie ma kołaczy ;-)
Składniki i wykonanie
Kruche ciasto
500 g mąki
200 g masła lub margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
6 żółtek
Składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto które dzielimy na dwie równe części.
Beza
6 białek
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę następnie stopniowo, małymi partiami dodajemy cukier. Na koniec należy delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną.
Ponadto
450 g dżemu z czarnej porzeczki
120 g płatków migdałowych
Formę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i jedną połową wcześniej przygotowanego ciasta, smarujemy połową dżemu i wykładamy na to połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy połowę płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175 °C przez ok. 40 minut. Identycznie postępujemy z drugą połową ciasta (można piec dwa placki jednocześnie z termoobiegiem lub jeden po drugim jeśli nie mamy dwóch takich samych blach. Bezę najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed pieczeniem). Placki po upieczeniu ostudzić.
Masa maślana
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego (ew. waniliowego)
200 g masła
Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrami, drugą miksujemy z żółtkami i mąkami (jak na budyń) i dodajemy do gotującego się mleka i całość mieszamy do ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Gotowe ostudzone placki przekładamy masą maślaną. Chłodzimy w lodówce przez min. 3 godziny.
źródło: Moje wypieki
Źródło:http://kuchniabezvat.pl/2014/08/29/przepisy/pani-walewska-pychotka