Wykonanie
Sklep ogrodniczy odwiedziłam,
zakupiłam co nieco i absolutnie nie myślę o nawrocie zimy.W tym roku mam dwa rodzaje
buraków Czerwona Kula - którą wysiewam od lat i jestem pod wrażeniem, że ciągle mi rośnie :) oraz Rywal - podłużny. Tego gatunku nie znam i jestem bardzo ciekawa jak będzie smakował.
Groszek cukrowy dla moich ogrodniczek - jest słodkawy, pyszny dzieciaki go kochają, a czego nie zjedzą to zamrożę na zupkę jarzynową, na zimę.
Bób ma mnóstwo składników odżywczych jak
białko, węglowodany oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A. Kocham jego smak.
Ogórek Julian miałam w tamtym roku i jestem z niego bardzo zadowolona. Jest świetny do kwaszenia.
Ogórki kiszone są w środku pełne, twarde, smaczne. Polecam.Nie mogła bym zapomnieć o mojej ukochanej
marchewce i
pietruszce bez których obiadek nie ma żadnego smaczku.Obowiązkowo na grządce znajdzie się
rukola, która zawiera dużo wit.C oraz dobroczynne
olejki eteryczne. Ma pikantny lekko gorzkawy smak. Jestem w niej zakochana :)Mam jeszcze swoje nasionka, które pozyskałam z
ogórka, dyni oraz
cukinii...
...
jadłam gdzieś
dynię marynowaną, muszę poszperać w przepisach bo jest bardzo smaczna.Ach tak zapomniałabym o moich ziółkach
Bazylia szaleje, gorzej z lebiodką - chyba nic z niej nie będzie ale nic to, kupię nową i wsadzę na skalniak.
Zioła kochają słońce. Warto je posadzić, przycinać i suszyć. Na zimę są świetnym dodatkiem do potraw.Kochani sadźmy,
siejmy zioła, warzywa! Mnie sprawia to wielką przyjemność a jaki jest ich smak...Rozmarzyłam się ;)