Wykonanie
Dzisiaj obiecana propozycja wykorzystania kremu lemon
curd, który przygotowałam wcześniej.Większość z Was na pewno zna smak tej tarty, która jest zazwyczaj dostępna w dobrych cukierniach. Ja postanowiłam wykonać ją samodzielnie i nie zawiodłam się co do jej smaku.Pyszna krucha
tarta, krem lemon
curd i gruba warstwa
bezy lekko podpieczonej. Chyba nie trzeba Was dłużej zachęcać i przejdę do wykonania.
Kruchy spód:2,5 szklanki
mąki2
żółtka2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masłaBeza włoska:4
białka300 g
cukru drobnego(260 i 40 g)60 ml
wodyDodatkowo:lemon
curd przepis tutajSkładniki na spód połączyć, zagnieść i schłodzić w zamrażarce 1/2 godziny.Po tym czasie zetrzeć na tarce na przygotowaną formę do tarty, docisnąć palcami i upiec na złoto w 180 0 C. Ostudzić.Na ostudzony spód wyłożyć krem lemon
curd.
Beza: w małym garnuszku umieścić 260 g
cukru,wlać
wodę, wymieszać i postawić na palniku do zagotowania( nie mieszać ani razu!!).Od zagotowania pogotować 2 minuty a w tym czasie ubić
białka na sztywno dodając pod koniec po 1 łyżce pozostałego
cukru.Do ubitych
białek strużką wlewać ugotowany, wrzący
syrop.Ubijać cały czas – około 5 minut do całkowitego wystudzenia
bezy.Gotową
bezę wyłożyć dekoracyjnie na lemon
curd.Udekorowaną tartę skarmelizować palnikiem do creme brulee, ale ja takiego nie posiadam więc tartę włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 0 C z opcją grilla na około 5 minut.Tartę przechowywać w lodówce.Smacznego!!