ßßß Cookit - przepis na Tarta z lemon curd

Tarta z lemon curd

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj obiecana propozycja wykorzystania kremu lemon curd, który przygotowałam wcześniej.
Większość z Was na pewno zna smak tej tarty, która jest zazwyczaj dostępna w dobrych cukierniach. Ja postanowiłam wykonać ją samodzielnie i nie zawiodłam się co do jej smaku.
Pyszna krucha tarta, krem lemon curd i gruba warstwa bezy lekko podpieczonej. Chyba nie trzeba Was dłużej zachęcać i przejdę do wykonania.
Kruchy spód:
2,5 szklanki mąki
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
Beza włoska:
4 białka
300 g cukru drobnego(260 i 40 g)
60 ml wody
Dodatkowo:
lemon curd przepis tutaj
Składniki na spód połączyć, zagnieść i schłodzić w zamrażarce 1/2 godziny.
Po tym czasie zetrzeć na tarce na przygotowaną formę do tarty, docisnąć palcami i upiec na złoto w 180 0 C. Ostudzić.
Na ostudzony spód wyłożyć krem lemon curd.
Beza: w małym garnuszku umieścić 260 g cukru,wlać wodę, wymieszać i postawić na palniku do zagotowania( nie mieszać ani razu!!).
Od zagotowania pogotować 2 minuty a w tym czasie ubić białka na sztywno dodając pod koniec po 1 łyżce pozostałego cukru.
Do ubitych białek strużką wlewać ugotowany, wrzący syrop.
Ubijać cały czas – około 5 minut do całkowitego wystudzenia bezy.
Gotową bezę wyłożyć dekoracyjnie na lemon curd.
Udekorowaną tartę skarmelizować palnikiem do creme brulee, ale ja takiego nie posiadam więc tartę włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 0 C z opcją grilla na około 5 minut.
Tartę przechowywać w lodówce.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/tarta-z-lemon-curd