Wykonanie
Owoce dzikiej róży świetnie nadają się na pyszną i zdrową
nalewkę, którą warto
mieć w barku.
Nalewka z dzikiej róży zachwyca kolorem i aromatem.
Nalewka wzmacnia organizm, stosowana jest pomocniczo w chorobach przewodu pokarmowego a także przeziębieniach.
1 kg
owoców dzikiej róży0,5 kg
cukru2 gałązki świeżej
mięty lub 1 łyżeczka suszonej
mięty1 łyżeczka suszonych
kwiatów rumianku1 litr
alkoholu 40-50%
Owoce dzikiej róży umyć, odciąć ogonki i szypułki a następnie włożyć do worka foliowego i przemrozić w zamrażarce przez 24 godziny.
Owoce po wyciągnięciu z zamrażarki umieścić w dużym słoju, zasypać
cukrem, dodać
mięte oraz rumianek.Całość zalać
alkoholem i odstawić w nasłonecznione miejsce na około 2-3 tygodni.Po tym czasie nastaw odcedzić i przefiltrować.
Nalewkę odstawić w ciemne miejsce do wyklarowania na około 3 miesiące.