ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Blok czekoladowy to smak z dzieciństwa kiedy tak trudno było kupić słodycze i rodzice robili w domu krówki lub właśnie taki blok czekoladowy.
Ten jednak przepis posiadam od ówczesnej szkolnej woźnej, która dobrze piekła i bardzo miło ją wspominam. Pierwszy raz robiłam blok w klasie trzeciej lub czwartej razem z siostrą. Oczywiście nie udał się nam – zwarzyły się składniki i wyłądował w koszu. Jedna jak się później okazało (po dopytaniu autora przepisu) tak miało właśnie być – przed dodaniem jajek masa jest zwarzona, ale już po ich dodaniu jest aksamitna. Tego nie wiedziałyśmy i nie chciałyśmy już marnować jajek więc stwierdziłyśmy, że blok się nie udał.
Następnym razem nie zraziłyśmy się zwarzoną masą, dodałyśmy jajka i blok wyszedł super!!
Takie były początki mojej kulinarnej przygody! Tak więc nie warto się przejmować, ponieważ początki zawsze są trudne.
Do dzieła!!
250 g masła
1 budyń czekoladowy
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 jajka
po garści bakalii: orzechy, rodzynki, żurawina
esencja waniliowa
200g herbatników
Masło, cukier, budyń i kakao zagotować do rozpuszczenia się składników.
Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Do masy dodać jajka, wymieszać.
Dodać bakalie i pokruszone herbatniki oraz esencję waniliową.
Całość wymieszać i wyłożyć do wąskiej blaszki wyłożonej folią do stężenia.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/blok-czekoladowy