Wykonanie
Po
wódce z sokiem pomarańczowym lub coca colą, mojito, czy jak kto woli – możdżajto, to jeden z najpopularniejszych, a na pewno jeden z lepszych
drinków. Jak przygotować przepyszne mojito? Spróbujcie mojej wersji, która zawsze wszystkim smakuje.Składniki:świeża
miętabiały
rum (jeżeli nie macie
rumu, wlejcie co macie, a też będzie pyszne, tylko, że wtedy już to nie będzie Mojito)
brązowy cukier (najlepiej trzcinowy)
limonkawoda (najlepiej średnio mineralizowana)kruszony
lódSposób przygotowania mojito / jeden
drink:1. Trzy z czterech kawałków
limonki pokrojonej w ćwiartki wrzuć do wysokiej szklanki2. Wsyp ok 2-3 łyżeczki
brązowego cukru3. Ugnieć
limonki z
cukrem (ja zazwyczaj używam końcówki trzonka od tłuczka)4. Kilka listków
mięty weź do ręki i ugnieć ją, żeby uwolnić jej zapach i wrzuć je do szklanki5. Uzupełnij szklankę do pełna kruszonym
lodem (możesz kupić specjalne woreczki do mrożenia kruszonego
lodu, zaopatrzyć się w kruszarkę lub… włożyć duże kostki
lodu do woreczka i przez ścierkę porządnie potraktować je tłuczkiem)6. Do szklanki wlej białego
rumu według uznania. Jeżeli masz średniej wielości szklankę – wlej kieliszek-dwa.7. Pozostałe miejsce w szklance uzupełnij
wodą.8. Dodaj jeszcze kilka listków
mięty, dosyp
brązowego cukru i…. delektuj się pysznym
drinkiem.Mojito koniecznie należy pić przez słomkę, wyciągając z dołu
cukier z
limonką. Możesz też je lekko zamieszać.I jak wyszło? Jak Ci się podoba ten przepis na mojito? Daj znać jak Ci poszło!