Wykonanie
Jak tam Wasz świąteczny nastrój? Ja już z początkiem Grudnia zaprosiłam święta do domu. Wyciągnęłam ukochane lampki, ozdobiłam świeczniki, dopracowałam zeszłoroczną choinkę, dorzuciłam kilka reniferów a całość dopełniłam
orzechami włoskimi i cynamonowymi świecami. Wybrałam się również na zakupowe szaleństwo, miały być tylko prezenty dla
bliskich i ścisłe trzymanie się listy zakupowej, a o mały włos nie przepadłam w sklepach z dekoracjami świątecznymi. W świątecznym rozanieleniu na każdy kubeczek z reniferem, podstawkę z bałwankiem czy uroczy talerzyk z mikołajem znalazłabym miejsce w moim domu ♥♥ Ach… to tak a propos wpisu o przydatnych gadżetach, te Bożonarodzeniowe dodatki to zdecydowanie mój nr 10 i chyba największa słabość. Do tej
pory żałuję że odłożyłam cudowny zaparzacz z reniferem, prawda że cudny?;) A teraz cóż zabieram Michaela Buble do kuchni, bo to już chyba najwyższy czas rozpocząć cykl świątecznych przepisów. W tym roku przekornie rozpocznę od deseru, który możecie zrobić tuż przed samymi świętami, nie zarywając przy tym nocy. Jeśli latem zapakowaliście
jabłka w słoiki to proponowana szarlotka z
mascarpone nie zajmie Wam więcej niż 20 minut! Tak szarlotka w 20 minut i to bez pieczenia.
Składniki:
Jabłka 4-5 dużych (
dżem jabłkowy duży słoik ok 900 g)
Serek mascarpone (2 opakowania)
Herbatniki pełnoziarniste 2 opakowania
Czekolada gorzka 2 tabliczkiBlaszka prostokątnaSposób przygotowania:Jak już wspomniałam jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami domowego
dżemu jabłkowego to przygotowanie ciasta zajmie nam 15-20 minut. Wystarczy, ze
dżem jabłkowy zmieszamy dokładnie z
serkami mascarpone i masę mamy gotową. Jeśli
dżemu nie posiadamy obieramy
jabłka, wybieramy gniazda nasienne i kroimy
jabłka w mniejszą kostkę. Wrzucamy na patelnie podlewamy odrobiną
wody i dusimy pod przykryciem. Gdy
jabłka zmiękną posypujemy je
cukrem trzcinowym i smażymy na patelni do momentu aż
jabłka rozpadną się i otrzymamy konsystencję
dżemu. Tak przygotowane
jabłka dokładnie studzimy a następnie łączymy z
serkiem mascarpone. W prostokątnej blaszce lub naczyniu żaroodpornym wykładamy warstwę
herbatników, tak by przykryć dno, wykładamy na to warstwę masy
jabłkowo- serowej a następnie układamy kolejną warstwę
herbatników. Łącznie układamy 3-4 warstwy
herbatników, ważne także aby
herbatniki układać zawsze w tej samej pozycji, ułatwi to późniejsze krojenie. Układanie kończymy warstwą
herbatników, którą polewamy
gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej. Szarlotka z
mascarpone wymaga minimum 3 godzinnego schłodzenia w lodówce a później możemy już śmiało wcinać!
Szarlotka z
mascarpone to deser typu ekspres, który z pewnością zachwyci gości przy świątecznym
stole. Idealnie kremowy, nie za słodki, nie za kwaśny a przy tym banalnie prosty. A Wy na jakie desery stawiacie w święta, jakich słodkości nie może zabraknąć podczas świąt?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...