ßßß
Bagietka w wersji pełnoziarnistej, zapraszam
Składniki na 2 chlebki bagietkowe:1 szklanka ciepłej wody3 szklanki mąki pełnoziarnistej z otrębami2¼ łyżeczki suchych drożdży1 łyżeczka cukru2 łyżeczki soli2 łyżki miękkiego masła/margaryny
Na początku do szklanki nalewamy przestudzoną letnią wodę, wsypujemy drożdże i cukier, odstawiamy na 5 minut.Do miski wsypujemy 2,5 szklanki mąki, sól i masło. Opuszkami palców wcieramy w mąkę masło, po czym wlewamy wodę z zdożdżami i mieszamy, aż woda się wchłonie.Przekładamy ciasto na stolnicę, dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy około 15 minut. Formujemy kulę i przekładamy do miski wysmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.Wyciągamy ostrożnie ciasto, dzielimy na 2 części i formujemy 2 podłużne chlebki. Układamy na blaszce do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.Pieczemy w 240 C około 15 – 20 minut, aż do zrumienienia. Przed samym włożeniem chlebków nacinamy je lekko ostrym nożem, piekarnik spryskujemy wodą, lub ustawiamy na dnie żarootporne naczynie z wodą.SmacznegoInne przepisy znajdziecie tu: