ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i pianką

Ciasto z rabarbarem i pianką

nazwa

Wykonanie

Ciasto mojej mamy.Przepyszne.Wilgotne.Lekko kwaśne.O smaku lata....
W sam raz na prezent na Dzień ojca!
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka miękkiego masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
+ rabarbar
cukier ( na oko)
4 białka + szklanka cukru
kisiel malinowy
Składniki na ciasto wyrabiamy razem. 1/3 wyrobionego ciasta formujemy w kulę i wkładamy do zamrażarki na 30 min.
Resztą wykładamy formę.
Obrany i pokrojony rabarbar podsmażamy w rondelku z cukrem ( tylko uważamy żeby sie nie rozpadł) Odsączamy z soku i wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy ze szklanką cukru i na koniec dodajemy kisiel w proszku.
Wykładamy na rabarbar.
Ciasto z zamrazarki trzemy na tarce lub "kruszymy" na górę pianki.
Pieczemy 40 minut w temp 175 stopni.
Czekamy aż ostygnie.
Smacznego!!!
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/06/ciasto-z-rabarbarem-i-pianka.html