Truskawkiiiiiii atakują ;)Przepis z dodatku kulinarnego w Poradniku Domowym.Ciasto dosyć kruche,lekkie - idealne na Dzień Matki :)Składniki:2 i 1/3 szklanki mąki20 dag masła1 jajko2 żółtka10 dag cukru pudru2-3 łyżki słodkiej śmietanki1 łyż proszku do pieczenia1 kg truskawek ( lub dowolnych owoców)cukier waniliowy pomieszany z cukrem puderm do posypaniaPrzygotowania:Mąkę wymieszać z cukrem pudrem,posiekać z pokrojonym masłem.Dodać jajko,żółtka,proszek do pieczenia i smietanę.Wymieszać i zagnieść gładki ciasto.Rozłożyć je dość cienko na natłuszczoną i oprószonej mąką formie ,gęsto ponakłuwać widelcem.Owoce umyć,osuszyć,przekroić na połówki.Układać rzędami,przecięciem do góry.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec 45 minut.Gdy wystygnie kroić w kwadraty i posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.SmacznegoTak pozatym chciałąbym zyczyć wszystkim Mamusiom wszystkiego najlepszego !!!!!