ßßß Cookit - przepis na Orzechowe rogaliki Anielki

Orzechowe rogaliki Anielki

nazwa

Wykonanie

Śląsk cieszyński słynie z tak zwanych drobnych ciasteczek. Przepis na owe rogaliki dostałam od mojej cioci notabene mistrzyni wypieków. Drobne ciasteczka piecze się na wszystkie wyjątkowe okazje. Królują na stole przez cały czas biesiady. Podoba mi się ten zwyczaj. Ciasteczka są wyborne i aby takie właśnie były proszę trzymać się ściśle podanych proporcji.
Składniki:
150 g maki krupczatki
40 g. cukru pudru
110 g. masła
50 g. orzechów włoskich ( mielonych)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto.
Urwać niewielki kawałek ciasta i formować małe rogaliki.
Układać na blaszce
Piec w temp. ok 180 st. C. ok. 10-15 minut (nie rumienić).
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/orzechowe-rogaliki