ßßß Cookit - przepis na - truskawki

- truskawki

nazwa

Wykonanie

Nareszcie nadszedł sezon na truskawki. Nie wiem jak Wy, ale ja się nie mogłem doczekać truskawek. Wiadomo, że w sklepach są cały rok, ale to nie to samo. Polskie truskawki są o wiele lepsze niż zagraniczne. Może cena jeszcze niektórych przeraża, ale za kilka tygodni mam nadzieje, że będzie dużo niższa. Z truskawek można tyle ciekawych dań zrobić. Ja dziś zdecydowałem się na to, co ostatnim czasem coraz bardziej lubię.
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek masła
- żółtko
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Składniki na krem waniliowy:
- laska wanilii
- szklanka mleka
- szklanka śmietanki kremówki 30%
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- truskawki
Przygotowanie:
Na blat wysypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy masło i za pomocą noża siekamy na małe kawałki. Dodajemy żółtko, wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na omączonym blacie. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do foremki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolkę lub ryż celem obciążenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ściągamy obciążenie, po czym pieczemy przez 15 minut.
Przygotowujemy krem waniliowy: Do garnka wlewamy szklankę mleka oraz dodajemy ziarenka z wanilii i podgrzewamy na ogniu. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
W osobnym garnku miksujemy żółtka z cukrem, aż do białości. Miksując na małych obrotach dodajemy stopniowo wcześniej podgrzane mleko z wanilią. Następnie garnek z masą stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy krem będzie już gęsty, ściągamy z ognia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody. Mieszamy a następnie dodajemy do kremu.
W misce ubijamy śmietankę kremówką na sztywną masę, dodajemy do kremu i mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Ochłodzony krem przelewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem powinien zastygnąć. Wyciągamy z lodówki i układamy pokrojone truskawki.
Smacznego!
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/05/tarta-z-kremem-waniliowym-i-truskawkami_3299.html