ßßß
Cały tydzień od 4 do 8 listopada działo się coś w szkole lub poza jej murami, związanego z tematem zdrowego odżywiania, biotechnologią żywności etc. Uczniowie przygotowywali również plakaty związane z zasadami zdrowego odżywiania, było ich mnóstwo, np.: o piramidzie zdrowego żywienia, o produktach przetworzonych i wysokoprzetworzonych, o dodatkach do żywności, o korzyściach płynących z jedzenia ryb.Widać że tematy dietetyczne są dobrze znane w tej szkole. Przykład tych prac na zdjęciu poniżej.
Zanim zaczęliśmy spotkanie, w szkole odbyła się degustacja zdrowych przekąsek, w roli głównej była kolorowa kanapka. Dziewczęta przygotowały i zliczyły aż 350 kanapek! Podobno nie trzeba było długo czekać na spustoszenie tacek z przekąskami. :D Wszyscy chętnie konsumowali, dyskutując przy tym o połączeniu niektórych składników na jednej kromce chleba. Ożywiona dyskusja wynikała ze świadomości uczniów na temat niekorzystnych połączeń w jednym posiłku, wiódł prym: pomidor vs. ogórek zielony.
Myślę,że podczas naszego spotkania wyjaśniłam czym jest przekąska, ile powinniśmy ich jeść w ciągu dnia, obnażyłam troszkę serię produktów udających pełnowartościowe przekąski i zachęciłam do świadomego odżywiania.Dziękuję wszystkim aktywnym słuchaczom, za udział w spotkaniu :) Pozdrawiam, i do zobaczenia :)