ßßß Cookit - przepis na Rolada Czekoladowa

Rolada Czekoladowa

nazwa

Wykonanie

„Ta wspaniale prezentująca się rolada nadaje się na każdą okazję i jest wbrew pozorom, łatwa do wykonania. Połączenie czekolady i soczystych wiśni tworzy niesamowity efekt smakowy. Idealnie sprawdza się jako orzeźwiający deser”
Składniki:
Rolada:
5 jaj
125 g mąki
125 g cukru
30 g kakao
Wypełnienie:
290 ml śmietanki 36%
325 g mlecznej czekolady
85 g masła
400 g wiśni deserowych drążonych
250 ml śmietanki 36%
Wykonanie:
Rolada:
Rozgrzać piekarnik do 225 o C. Przygotować blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z kakao.
Ubić pianę z białek. Do masy jajecznej powoli dodawać pianę, delikatnie mieszając.
Natychmiast wylać ciasto na papier do pieczenia. Szybko rozprowadzić równomiernie ciasto łopatką, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach. Natychmiast włożyć do piekarnika i piec około 10 minut.
Odstawić roladę na kilka minut, aby nieco przestygła.
Wypełnienie:
290 ml śmietanki 36% włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
Dodać drobno posiekaną czekoladę, mieszać aż masa stanie się gładka, następnie dodać masło i znowu wymieszać.
Wstawić krem na około 5 godzin do lodówki, aż masa stężeje.
Wyjąć krem z lodówki. Odłożyć 3 łyżki masy, który wykorzystamy później, aby polać roladę.
250 ml śmietanki 36% ubić na sztywno. Dodać do pozostałego kremu i delikatnie wymieszać.
Następnie dodać wiśnie i wymieszać.
Upieczony, ciepły biszkopt przesmarować kremem, zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Odłożone 3 łyżki kremu czekoladowego podgrzać, aby nabrał płynnej konsystencji. Posmarować nim roladę. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut, aż polewa zastygnie.
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/03/rolada-czekoladowa