Wykonanie
„Ta wspaniale prezentująca się rolada nadaje się na każdą okazję i jest wbrew pozorom, łatwa do wykonania. Połączenie
czekolady i soczystych
wiśni tworzy niesamowity efekt smakowy. Idealnie sprawdza się jako orzeźwiający deser”
Składniki:Rolada:5 jaj125 g
mąki125 g
cukru30 g
kakaoWypełnienie:290 ml
śmietanki 36%325 g
mlecznej czekolady85 g
masła400 g
wiśni deserowych drążonych250 ml
śmietanki 36%Wykonanie:Rolada:Rozgrzać piekarnik do 225 o C. Przygotować blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać
mąkę wymieszaną z
kakao.Ubić pianę z
białek. Do masy jajecznej powoli dodawać pianę, delikatnie mieszając.Natychmiast wylać ciasto na papier do pieczenia. Szybko rozprowadzić równomiernie ciasto
łopatką, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach. Natychmiast włożyć do piekarnika i piec około 10 minut.Odstawić roladę na kilka minut, aby nieco przestygła.Wypełnienie:290 ml
śmietanki 36% włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.Dodać drobno posiekaną
czekoladę, mieszać aż masa stanie się gładka, następnie dodać
masło i znowu wymieszać.Wstawić krem na około 5 godzin do lodówki, aż masa stężeje.Wyjąć krem z lodówki. Odłożyć 3 łyżki masy, który wykorzystamy później, aby polać roladę.250 ml
śmietanki 36% ubić na sztywno. Dodać do pozostałego kremu i delikatnie wymieszać.Następnie dodać
wiśnie i wymieszać.Upieczony, ciepły
biszkopt przesmarować kremem, zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.Odłożone 3 łyżki
kremu czekoladowego podgrzać, aby nabrał płynnej konsystencji. Posmarować nim roladę. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut, aż polewa zastygnie.