Wykonanie
            Śliwki są teraz topie :) Ostatnio zostałam obdarowana kolejną porcją tego smacznego 
owocu. Postanowiłam wykorzystać je do bardzo smacznego i łatwego w przygotowaniu ciasta, które sprawdza się w połączeniu praktycznie z każdym 
owocem. Moja mama je często robiła i to od niej mam ten przepis. Ciasto świetnie współgra też z 
truskawkami, 
porzeczkami, 
jabłkami. Do wyboru do koloru :)POTRZEBNE SKŁADNIKI4 
jajka1 szklanka 
cukru2 szklanki 
mąki1 kostka 
masła2 płaskie łyżeczki 
proszku do pieczeniacukier puder40 dkg 
owoców sezonowych, w tym przypadku 
śliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIAdokładnie oddzielamy 
białka od 
żółtek (jeśli do 
białka przedostanie się choć odrobina 
żółtka, piana może się nie ubić). 
Białka ubijamy w większym naczyniu na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo szklankę 
cukru, w dalszym ciągu wszystko mieszając. Dodajemy wcześniej oddzielone 
żółtka i ubijamy na jednolitą masę. Do połączonych składników dodajemy 
mąkę i 
proszek do pieczenia. Ponownie wszystko razem mieszamy. Na końcu do masy dodajemy rozpuszczone wcześniej 
masło. Wszystko razem mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, na, nasmarowaną wcześniej tłuszczem, płaską blachę nakładamy surowe ciasto. Powinno ono 
mieć półpłynną konsystencję. Następnie równomiernie w rzędach wtykamy połówki 
śliwek,ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 – 30 minut. Po zakończeniu pieczenia wierzch placka posypujemy 
cukrem pudrem i zajadamy z apetytem. SMACZNEGO! :)
