ßßß Cookit - przepis na Ciasto bez pieczenia z dżemem porzeczkowym i masą kajmakową

Ciasto bez pieczenia z dżemem porzeczkowym i masą kajmakową

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wam, ale mi święta minęły w cudownej atmosferze jednak zdecydowanie za szybko. Z całą pewnością jednak zostaną one w mej pamięci na długo. Ubieranie choinki, piękne zapachy dolatujące z kuchni, wspólne dzielenie się opłatkiem i spotkania z bliskimi mają w sobie coś magicznego.
Na pocieszenie, proponuję Wam dzisiaj coś słodkiego. Ciasto nie wymaga wiele czasu. Jest proste, a do kawy wręcz idealne.
Składniki:
(brytfanna o wymiarach 35×25 cm)
500 g. herbatników
300 g. dżemu z czarnej porzeczki
puszka masy kajmakowej (500 g.)
1/2 l. śmietanki 30%
1 galarerka cytrynowa
2 budynie waniliowe
3/4 l. mleka (3 szklanki)
3 łyżki cukru
10 dag kokosu, mogą być też płatki migdałów
Etapy przygotowania:
1. w 1 szklance mleka rozpuszczamy budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy zacznie wrzeę wlewamy budyń i mieszamy dopóki nie zgęstnieje. Spód brytfanny wykładamy herbatnikami, a następnie wylewamy jeszcze ciepły budyń i przykrywamy go kolejną warstwą herbatników.
2. Na heratniki wylewamy masę kajmakową (przed użyciem, dobrze jest ją wstadzić w puszce do gorącej wody – łatwiej będzie ją rozsmarować) i znowu przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. W następnej kolejności smarujemy dżemem i odstawiamy do lodówki, do mementu zrobienia masy śmietankowej.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę i wymieszać. Wykładamy na ciasto.
4. Płatki migdałowe lub kokos rumienimy na patelni i wystudzić. Następnie posypujemy nimi sam wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/ciasto-bez-pieczenia-z-dzemem-porzeczkowym-i-masa-kajmakowa