Wykonanie
Nie wiem jak Wam, ale mi święta minęły w cudownej atmosferze jednak zdecydowanie za szybko. Z całą pewnością jednak zostaną one w mej pamięci na długo. Ubieranie choinki, piękne zapachy dolatujące z kuchni, wspólne dzielenie się opłatkiem i spotkania z bliskimi mają w sobie coś magicznego.Na pocieszenie, proponuję Wam dzisiaj coś słodkiego. Ciasto nie wymaga wiele czasu. Jest proste, a do
kawy wręcz idealne.
Składniki:(brytfanna o wymiarach 35×25 cm)500 g.
herbatników300 g.
dżemu z czarnej porzeczkipuszka masy kajmakowej (500 g.)1/2 l.
śmietanki 30%1
galarerka cytrynowa2 budynie
waniliowe3/4 l.
mleka (3 szklanki)3 łyżki
cukru10 dag
kokosu, mogą być też
płatki migdałówEtapy przygotowania:1. w 1 szklance
mleka rozpuszczamy budynie. Resztę
mleka gotujemy z
cukrem. Gdy zacznie wrzeę wlewamy
budyń i mieszamy dopóki nie zgęstnieje. Spód brytfanny wykładamy
herbatnikami, a następnie wylewamy jeszcze ciepły
budyń i przykrywamy go kolejną warstwą
herbatników.2. Na
heratniki wylewamy masę kajmakową (przed użyciem, dobrze jest ją wstadzić w puszce do gorącej
wody – łatwiej będzie ją rozsmarować) i znowu przykrywamy ostatnią warstwą
herbatników. W następnej kolejności smarujemy
dżemem i odstawiamy do lodówki, do mementu zrobienia masy śmietankowej.3.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej
wody. Schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą
galaretkę i wymieszać. Wykładamy na ciasto.4.
Płatki migdałowe lub
kokos rumienimy na patelni i wystudzić. Następnie posypujemy nimi sam wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego !!