Wykonanie
Różnorodność nadzienia jakiego możemy użyć do knedli jest bardzo duża - od wytrawnego do słodkiego.Dzisiaj pokażemy Tobie jak zrobić knedle z
jabłkami, bo jest akurat sezon. :DPamiętaj, że po ugotowaniu
ziemniaków i odcedzeniu, odczekać do momentu aż
ziemniaki nie będą gorące (najlepiej jak będą lekko ciepłe). Jeśli zaczniesz robić ciasto z gorącymi
ziemniakami, to może Tobie wyjść twarde ciasto, a takiego chyba nie chcesz? ;)Do dzieła! :DSkładniki:8 średniej wielkości
ziemniaki2
żółtka1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 lub 3
jabłka (my lubimy słodkie i twarde)szczypta
soli2 łyżki
soku z cytrynyDodatkowo wg własnego uznania:
jogurtcukierPrzygotowanie:Umyj
ziemniaki, obierz, pokrój na ćwiartki i wstaw do garnka z zimną
wodą.Gotuj do momentu aż będą miękkie.Odcedź
wodę.Przepuść przez praskę
ziemniaki.Do miski dodaj
ziemniaki,
mąkę pszenną (dodaj najpierw połowę i stopniowo dodawaj resztę, bo może nie będzie potrzebne dodawać całej ilości
mąki), ziemniaczaną,
sól i 2
żółtka.Zagnie, dodawaj stopniowo drugą partię
mąki pszennej.Umyj
jabłka i obierz.Pokrój w kostkę. Dodaj
sok z cytryny do
jabłek żeby nie zczerniały.Teraz
pora na formowanie - weź trochę ciasta, spłaszcz tak żeby powtało koło z ciasta, następnie dodaj trochę
jabłek, zlep końce i uformuj kulę.
Powtórz czynność z resztą ciasta.Zagotuj duży garnek z
wodą i dodaj większą szczyptę
soli.Gotowałam w dwóch partiach. Włóż pierwszą partię - około połowę knedli (jeżeli masz mniejszy garnek, to więcej partii), nam wyszły większe knedle i gotowałyśmy od momentu wypłynięcia około 4 minuty, ale jeśli zrobisz mniejsze to krótszy czas gotowania. Najlepiej włóż najpierw jednego knedla i sprawdź.Podawaj od razu.
Smacznego! :D