ßßß Cookit - przepis na Knedle z jabłkami

Knedle z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Różnorodność nadzienia jakiego możemy użyć do knedli jest bardzo duża - od wytrawnego do słodkiego.
Dzisiaj pokażemy Tobie jak zrobić knedle z jabłkami, bo jest akurat sezon. :D
Pamiętaj, że po ugotowaniu ziemniaków i odcedzeniu, odczekać do momentu aż ziemniaki nie będą gorące (najlepiej jak będą lekko ciepłe). Jeśli zaczniesz robić ciasto z gorącymi ziemniakami, to może Tobie wyjść twarde ciasto, a takiego chyba nie chcesz? ;)
Do dzieła! :D
Składniki:
8 średniej wielkości ziemniaki
2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 lub 3 jabłka (my lubimy słodkie i twarde)
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo wg własnego uznania:
jogurt
cukier
Przygotowanie:
Umyj ziemniaki, obierz, pokrój na ćwiartki i wstaw do garnka z zimną wodą.
Gotuj do momentu aż będą miękkie.
Odcedź wodę.
Przepuść przez praskę ziemniaki.
Do miski dodaj ziemniaki, mąkę pszenną (dodaj najpierw połowę i stopniowo dodawaj resztę, bo może nie będzie potrzebne dodawać całej ilości mąki), ziemniaczaną, sól i 2 żółtka.
Zagnie, dodawaj stopniowo drugą partię mąki pszennej.
Umyj jabłka i obierz.
Pokrój w kostkę. Dodaj sok z cytryny do jabłek żeby nie zczerniały.
Teraz pora na formowanie - weź trochę ciasta, spłaszcz tak żeby powtało koło z ciasta, następnie dodaj trochę jabłek, zlep końce i uformuj kulę.
Powtórz czynność z resztą ciasta.
Zagotuj duży garnek z wodą i dodaj większą szczyptę soli.
Gotowałam w dwóch partiach. Włóż pierwszą partię - około połowę knedli (jeżeli masz mniejszy garnek, to więcej partii), nam wyszły większe knedle i gotowałyśmy od momentu wypłynięcia około 4 minuty, ale jeśli zrobisz mniejsze to krótszy czas gotowania. Najlepiej włóż najpierw jednego knedla i sprawdź.
Podawaj od razu.
Smacznego! :D
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/11/knedle-z-jabkami.html