ßßß
Różnorodność nadzienia jakiego możemy użyć do knedli jest bardzo duża - od wytrawnego do słodkiego.Dzisiaj pokażemy Tobie jak zrobić knedle z jabłkami, bo jest akurat sezon. :DPamiętaj, że po ugotowaniu ziemniaków i odcedzeniu, odczekać do momentu aż ziemniaki nie będą gorące (najlepiej jak będą lekko ciepłe). Jeśli zaczniesz robić ciasto z gorącymi ziemniakami, to może Tobie wyjść twarde ciasto, a takiego chyba nie chcesz? ;)Do dzieła! :DSkładniki:8 średniej wielkości ziemniaki2 żółtka1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 lub 3 jabłka (my lubimy słodkie i twarde)szczypta soli2 łyżki soku z cytrynyDodatkowo wg własnego uznania:jogurtcukierPrzygotowanie:Umyj ziemniaki, obierz, pokrój na ćwiartki i wstaw do garnka z zimną wodą.Gotuj do momentu aż będą miękkie.Odcedź wodę.Przepuść przez praskę ziemniaki.Do miski dodaj ziemniaki, mąkę pszenną (dodaj najpierw połowę i stopniowo dodawaj resztę, bo może nie będzie potrzebne dodawać całej ilości mąki), ziemniaczaną, sól i 2 żółtka.Zagnie, dodawaj stopniowo drugą partię mąki pszennej.Umyj jabłka i obierz.Pokrój w kostkę. Dodaj sok z cytryny do jabłek żeby nie zczerniały.Teraz pora na formowanie - weź trochę ciasta, spłaszcz tak żeby powtało koło z ciasta, następnie dodaj trochę jabłek, zlep końce i uformuj kulę.
Powtórz czynność z resztą ciasta.Zagotuj duży garnek z wodą i dodaj większą szczyptę soli.Gotowałam w dwóch partiach. Włóż pierwszą partię - około połowę knedli (jeżeli masz mniejszy garnek, to więcej partii), nam wyszły większe knedle i gotowałyśmy od momentu wypłynięcia około 4 minuty, ale jeśli zrobisz mniejsze to krótszy czas gotowania. Najlepiej włóż najpierw jednego knedla i sprawdź.Podawaj od razu.
Smacznego! :D